Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ: ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ

ALPHA 21.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2002 (Έγχρ.), 179'

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Τζάκσον, με τους Ελάιτζα Γουντ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ορλάντο Μπλουμ.

Ο Τζάκσον χωρίζει την αφήγηση σε τρεις παράλληλες δράσεις που αφορούν τις ξεχωριστές περιπέτειες των μελών της ομάδας.

Οι τρεις αυτές ιστορίες κυλούν παράλληλα ως ξεχωριστές, αλλά παραπληρωματικές ενέργειες, που στο φινάλε δίνουν την αίσθηση μιας δραματικής ολοκλήρωσης. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία είναι η μάχη στο φαράγγι του Ελμ και η παρουσία του Γκόλουμ.



ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

STAR 22.00
Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 117'

WHAT WOMEN WANT. Αμερικανική ταινία της Νάνσι Μέγιερς, με τους Μελ Γκίμπσον, Έλεν Χαντ, Μαρίζα Τομέι.

Το 2000 ήταν το... χολιγουντιανό έτος αναμόρφωσης του γιάπη: ο Μπρους Γουίλις στο «Για Πάντα Παιδί», ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ονειρεμένη Ζωή», ο Μελ Γκίμπσον στο «Αυτό Που Θέλουν οι Γυναίκες», είναι και οι τρεις τους επιτυχημένα στελέχη, ακαταμάχητοι εργένηδες και αποτυχημένοι στην προσωπική τους ζωή. Όχι όμως για πολύ, γιατί ένα μεταφυσικό γεγονός τούς αναγκάζει να δουν τα λάθη τους και να αναμορφωθούν ως άνδρες και επαγγελματίες. Όπως ο Μελ Γκίμπσον, πρότυπο φαλλοκράτη, που ένα ατύχημα τον προικίζει με την ικανότητα να ακούει τις σκέψεις των γυναικών, κάτι που τελικά τον φέρνει σε μειονεκτική θέση, γιατί έτσι συνειδητοποιεί πόσο λίγο τον εκτιμά το γυναικείο φύλο.

Το θέμα θα είχε ενδιαφέρον αν δεν χρησίμευε απλώς ως ένα κωμικό εύρημα, που σε τελική ανάλυση ελάχιστη σχέση έχει με το φεμινισμό. Ο ήρωας για παράδειγμα φλερτάρει «σοβαρά» με την προϊσταμένη του, ταυτόχρονα όμως ρίχνει στο κρεβάτι μια κακόμοιρη γκαρσόνα, στην οποία παριστάνει στη συνέχεια ότι είναι γκέι για να την ξεφορτωθεί! Πέραν του τετριμμένου αστείου, η σκηνή αντανακλά πλήρως την ιδεολογία της ταινίας, όπου το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της τάξης, δηλαδή ο εργένης να παντρευτεί την καλή του κι όλα, σε γραφείο και σπίτι, να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα χρηστά ήθη. Δηλαδή, αυτό θέλουν οι γυναίκες;


ANTONIA

ΕΤ1 23.45
Μουσική, 2006 (Έγχρ.), 90'

Βραζιλιάνικη ταινία της Τάτα Αμαράλ, με τις Νέγκρα Λι, Σίντι Μέντες, Λέιλα Μορένο.

Ένα ραπ γυναικείο συγκρότημα από τις φαβέλες του Σάο Πάολο προσπαθεί να κατακτήσει την επιτυχία.

Σαν μια μιούζικαλ εκδοχή της «Πόλης του Θεού», αυτό το υπερκινητικό μελόδραμα ξεσηκώνει με τους ήχους του, αλλά ταυτόχρονα βιογραφεί μια ολόκληρη χώρα μέσα από τη μουσική της και τα όνειρα των μη προνομιούχων κατοίκων της.


ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΔΕΡΜΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

ΝΕΤ 01.00
Δραματική, 1990 (Έγχρ.), 95'

THE REFLECTING SKIN. Αγγλική ταινία του Φίλιπ Ρίντλεϊ, με τους Τζέρεμι Κούπερ, Βίγκο Μόρτενσεν, Λίντσεϊ Ντάνκαν.

Στη δεκαετία του '50, σε μια απόμερη αγροτική περιοχή του Άινταχο, ο επτάχρονος Σεθ μεγαλώνει σ' ένα θρησκόληπτο και ασφυκτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του αυτοκτονεί όταν κατηγορείται για τη δολοφονία ενός μικρού αγοριού, εκείνος όμως πιστεύει ότι είναι έργο της μυστηριώδους νεαρής χήρας Ντολφίν.

Κάτω από την ήρεμη επιφάνεια της αγροτικής καθημερινότητας, η οποία διαταράσσεται βίαια κιόλας από την πρώτη σκηνή, δεν αργεί να αποκαλυφθεί ένας ιστός ενοχών, θρησκοληψίας, στέρησης, απώλειας και καταπιεσμένης σεξουαλικότητας στον οποίο έχουν παγιδευτεί κάθε ανάμνηση και κάθε ελπίδα του απομονωμένου αυτού μικρόκοσμου. Μετατρέποντας τα σύμβολα ευδαιμονίας μιας ολόκληρης εποχής σε σύμβολα θανάτου, ο Ρίντλεϊ στήνει ένα περίτεχνο φροϊδικό παιχνίδι πάνω στους πρωτογενείς φόβους μας και στο πώς τα τρομερότερα πράγματα γίνονται πάντα με το φυσικότερο τρόπο. Με σκηνοθετικό στιλιζάρισμα που παραπέμπει διαρκώς σε πίνακες ζωγραφικής κι ένα μαύρο χιούμορ που προσδίδει ανησυχητικό τόνο στις υπνωτιστικές εικόνες, μας ταξιδεύει μέχρι την καρδιά των αμερικανικών ’50s κι εκεί όπου «η αθωότητα μπορεί να είναι κόλαση». Κι αυτό το ταξίδι είναι χωρίς επιστροφή…


ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

STAR 03.45
Θρίλερ, 1989 (Έγχρ.), 96'

DEAD CALM. Αυστραλέζικη ταινία του Φίλιπ Νόις, με τους Σαμ Νιλ, Νικόλ Κίντμαν, Μπίλι Ζέιν.

Ένα ζευγάρι που ταξιδεύει με το ιστιοπλοϊκό του, περισυλλέγει ένα ναυαγό ο οποίος αποδεικνύεται ψυχοπαθής.

Καλογυρισμένη θαλασσινή περιπέτεια με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, όπου ο Φίλιπ Νόις ενορχηστρώνει τέλεια έναν διπλό και γεμάτο ένταση αγώνα επιβίωσης. Ειδική μνεία για το σάουντρακ και τη φωτογραφία.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου