Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Λαγκάρντ: «Θέλουμε μία πραγματική λύση για την Ελλάδα»


«Θέλουμε μία πραγματική και όχι βιαστική λύση στο ζήτημα της Ελλάδας» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τη δουλειά της και έχει δείξει σημάδια πραγματικής βελτίωσης, άρα τώρα ήρθε η ώρα των πιστωτών να κάνουν το ίδιο και κυρίως το ΔΝΤ το οποίο, όπως πάντα,  θα παίξει το ρόλο του» ανέφερε χαρακτηριστικά κυρία Λαγκάρντ.


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το Eurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο της Ελλάδας.

«Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα ήθελα να ακούσω την έκθεση της τρόικα, γιατί εξαρτάται από το αν έχει η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει μια λύση με την τρόικα» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Την λήψη μιας «καθοριστικής» πολιτικής απόφασης που θα καθιστά σαφές την συνέχιση της στήριξης της Ευρώπης προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι κάτι που «αξίζει ο ελληνικός λαός», ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν θεωρεί πιθανή την λήψη τελικής απόφασης για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, αλλά σημείωσε πως η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις «υπεύθυνες» και «τολμηρές» αποφάσεις των Ελλήνων ηγετών αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας.

«Σήμερα η στάση μου και η στάση της γαλλικής κυβέρνησης θα είναι θετική και εποικοδομητική. Μπορεί να μην επιλύσουμε σήμερα όλα τα θέματα, κάτι πολύ πιθανό, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε προς μια πολιτική συμφωνία» πρόσθεσε.

«Ξέρουμε ότι η Ελλάδα ζήτησε περισσότερο χρόνο αλλά αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα;» αναρωτήθηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στο Eurogroup.

Όπως είπε η κ. Φέκτερ, είναι δύσκολο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει απόφαση για την χώρα σήμερα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φριντέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να λάβουμε σύντομα μία απόφαση και πιστεύω πως διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε μία θετική απόφαση,» τόνισε, προσθέτοντας δεν αποκλείει νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα,  κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselboem, είπε ότι δεν αποκλείεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Dijsselboem υποστήριξε ότι είναι νωρίς ακόμα να υπάρξει κάποια απόφαση για τη χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμα.

"Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα βιαστούν να λάβουν αποφάσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Το ίδιο δήλωσε προσερχόμενη στο Eurogroup και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας. "Ελπίζουμε για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σήμερα, αλλά δεν είναι σίγουρο" δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει και ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.  Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό.

Tέλος, τονίσε ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου