Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΝΤ: Αναπόφευκτο ένα νέο "κούρεμα"!


Από την πορεία της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων εξαρτάται το πότε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.


Η κ. Λαγκάρντ επιστρέφει αύριο, Τετάρτη, στην έδρα της και με την επιστροφή της αναμένεται να γίνουν πολλές συσκέψεις και να οριστούν και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η συνεδρίαση για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται την τρίτη εβδομάδα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εάν η όλη διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων κυλήσει χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, δεν αποκλείεται η επίσπευση των διαδικασιών, που ενώ δεν προβλέπεται από το Καταστατικό, σε μερικές περιπτώσεις έχει γίνει.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, στο διοικητικό συμβούλιο η κ. Λαγκάρντ φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα, αφού θεωρείται πως θα εξασφαλίσει οπωσδήποτε τις ψήφους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, άρα το 49% των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, πάντως, μερικά μέλη... ακονίζουν τα μαχαίρια τους, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο διότι απαιτούν εξηγήσεις για την αλλαγή του στόχου της βιωσιμότητας και για την απουσία πραγματικού κουρέματος.

Στο Ταμείο πάντως θεωρούν ότι η κ. Λαγκάρντ έκανε συμβιβασμούς στο Eurogroup, αλλά πήρε και αυτά που ήθελε και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία επιβλήθηκε από την πλευρά του ΔΝΤ. Παρότι έχασε τον στόχο του 120% το 2020, η ίδια πιστεύει πως είναι επιτυχία ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν μείωση κάτω του 110% το 2022.

Σε ό,τι αφορά δε ένα μεγαλύτερο κούρεμα, στο Ταμείο πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο να συμβεί, ενώ η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να αντιτάξει στα μέλη που θα αντιδράσουν ότι επετεύχθη με άλλο τρόπο ένα κούρεμα της τάξης του 20%.

Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ επιδίωξε κούρεμα 20% συν 20%, δηλαδή προσπάθησε να πάρει και δέσμευση για ένα άλλο 20% αργότερα, το οποίο στο Ταμείο θεωρούν πως είναι αναπόφευκτο, όπως προαναφέρθηκε.

Την άποψη αυτή, μάλιστα, συμμερίζεται και ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Βάλτερ Στάινμάγερ, ο οποίος τόνισε σε δήλωσή του:

"Ο κύριος Σόιμπλε περηφανεύεται έναντι των κοινοβουλευτικών ομάδων του συνασπισμού ότι αποφεύχθηκε το κούρεμα του χρέους. Εγώ σας λέω ότι το κούρεμα του χρέους δεν αποφεύχθηκε, αλλά μετατέθηκε σε κάποιο χρονικό σημείο μετά τις γερμανικές εκλογές. Στη διατύπωση του ανακοινωθέντος βρίσκει κανείς κρυφούς υπαινιγμούς ότι εφόσον η Ελλάδα κάνει πρόοδο μετά το 2014 μπορεί να της χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια".

(megatv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου