Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για το 2014!


Tο ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για το 2014 κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου της τρόικας, αφήνει ανοικτό το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που έχει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παραμένει ένα «κενό» για να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος στη διετία 2015-2016, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση με νέα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μείωση τρεχουσών δαπανών, μειώσεις σε απαλλαγές και επέκταση της εφαρμογής μέτρων που θα είναι προγραμματισμένο να σταματήσει η έκτακτη εφαρμογή τους.


Μάλιστα, για να εξασφαλιστεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2015 ύψους 3% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει στα αναγκαία μέτρα έως τον Αύγουστο του 2013 και να τα έχει συμπεριλάβει στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση έως τα τέλη του έτους. Από αυτήν θα πρέπει να εξασφαλίζεται αύξηση των εσόδων κατά 1,668 δισ ευρώ το 2013 και το 2014 κατά 1,82 δισ . ευρώ. Ωστόσο, εάν στον έλεγχο του Μαρτίου η τρόικα διαπιστώσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν εξασφαλίζει αυτές τις αυξήσεις, τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Επίσης, στο προσχέδιο περιλαμβάνονται και οι αυστηρότεροι κανόνες εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η λήψη μέτρων λιτότητας σε περίπτωση αποκλίσεων των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η υποχρέωση της Ελλάδας για διαρκή ενημέρωση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.

(kathimerini)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου