Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Το μήνυμα του Τσίπρα στη Μέρκελ


Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Guardian», με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ στν Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Η Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη, θα βρει μια Ελλάδα στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά της ύφεσης.



 Το 2008 και το 2009, η ύφεση ήταν διάχυτη. Από τότε έχει εμβαθύνει με τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό, ιδίως για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επιχειρηματίες και τις γυναίκες, και, φυσικά, τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους, ενώ η ανεργία έχει φθάσει σε ένα άνευ προηγουμένου ποσοστό του 24%, με την ανεργία των νέων στο 55%. Παράλληλα, οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές στα επιδόματα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μόνο η ατζέντα λιτότητας μπορεί να κάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και πάλι. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Οι πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην ύφεση και την αύξηση του χρέους, που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή».

(ksipnistere)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου