Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 10% των Γερμανών ο μισός ιδιωτικός πλούτος της χώρας


Ο καθαρός πλούτος των Γερμανών πολιτών υπερδιπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 20χρόνια φτάνοντας από τα 4,6 στα 10 τρισ. Ομως, ταυτοχρόνως αυξάνεται και η ανισοκατανομή του.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της νέας έκθεσης της Γερμανικής κυβέρνησης για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία, που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρά την οικονομική κρίση η καθαρή περιουσία των Γερμανών, στην οποία προσμετρούνται μεταξύ άλλων ακίνητα, καταθέσεις και οικοδομήσιμες εκτάσεις, αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.


Σύμφωνα, πάντα με την έκθεση, στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% του συνολικού πλούτου,δηλαδή περισσότερα από 5 τρισ. ευρώ, με συνεχή αυξητική τάση.
Την ίδια ώρα στο 50% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1% της συνολικής καθαρής περιουσίας, δηλαδή περίπου 100 δισ. ευρώ.

Τέλος, στο υπόλοιπο 40% των Γερμανών πολιτών ανήκει περιουσία που φτάνει τα 4,9 τρισ. Ευρώ..
Το προσχέδιο της έκθεσης καταγράφει επίσης σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Την στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα.

«Αυτή η μισθολογική εξέλιξη πλήττει το αίσθημα δικαίου του πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου