Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Οι καλύτερες παραλίες της Κρήτης (Εικόνες)

Ελαφονήσι

 

Πού βρίσκεται: Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, 78 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων
"Aν δεν έχεις δει το Ελαφονήσι δεν έχεις δει τίποτα": Ατάκα που μου έλεγαν όλοι, όταν παραδεχόμουν πως, παρά τα καλοκαίρια που την επισκέπτομαι, δεν είχε τύχει να πάω μέχρι φέτος.
Τα γαλαζοπράσινα νερά, η ροζ άμμος και το απίστευτο τοπίο με την ισχυρή δόση εξωτισμού, έχουν εκτοξεύσει την άγνωστη μέχρι το 90' αυτή παραλία, στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών. Ίσως τελικά οι ντόπιοι έκαναν καλά που κρατούσαν το στόμα τους κλειστό... Έχε υπόψιν πάντως πως επειδή η συγκεκριμένη θάλασσα είναι από αυτές που περπατάς - περπατάς και η στάθμη το νερού δε λέει να ανέβει πάνω από το γόνατο, να ξέρεις πως για να χορτάσεις κολύμπι πρέπει να περάσεις από την απέναντι πλευρά της παραλίας (εκεί που κατευθύνονται όλοι). Καλό θα ήταν λοιπόν να μείνει κάποιος πίσω να φυλάει τα πράγματα, κρίμα να χαλάσει η μέρα.

Κεδρόδασος

 

Πού βρίσκεται: 76km νοτιοδυτικά των Χανίων και 1km δυτικά από τη διάσημη λιμνοθάλασσα στο Ελαφονήσι
Αν φτάσεις μέχρι το Ελαφονήσι είναι πραγματικά κρίμα να μην δεις την παραλία στο Κεδρόδασος, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Πρόκειται για ένα παραμυθένιο μέρος (όσο κλισέ και να είναι η φράση ταιριάζει απόλυτα) με κάτασπρη άμμο, τροπικά νερά, πανέμορφους λείους λαξευμένους βράχους και αιωνόβιους άρκευθους που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο σκηνικό. Καλώς ή κακώς, τα τελευταία χρόνια η φήμη του Κεδρόδασους αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών του, γι'αυτό μην περιμένεις να απολαύσεις μόνος σου το τοπίο.

Μπάλος

 

Πού βρίσκεται: Στα βορειοδυτικά της Κρήτης, στην χερσόνησο της Γραμβούσας
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου με τη χρυσο-κόκκινη άμμο και όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου στα νερά της σε προκαλεί αφενός να βουτήξεις , αφετέρου να την χιλιο-φωτογραφήσεις, θέλοντας να αιχμαλωτίσεις αυτήν την ομορφιά του τοπίου. Εκεί μπορείς να πας είτε με κάποιο από τα καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από τον Κίσαμο, είτε με αυτοκίνητο μέσω, όμως, ενός αρκετά δύσκολου δρόμου.

Φαλάσαρνα

 

Πού βρίσκεται: Στα βορειοδυτικά του νησιού, 17 χιλιόμετρα από Κίσαμο
Έχει βραβευτεί ως η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται σχεδόν πάντα μέσα στο τοπ-10 των καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη. Η παραλία με την υπέροχη ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της, βάζει στοίχημα πως θα σε κάνει αιώνιο θαυμαστή της... και πάντα το κερδίζει. Η παραλία είναι τόσο μεγάλη σε έκταση, που δύσκολα θα νιώθεις να "πνίγεσαι" από κόσμο ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού με τους εκατοντάδες τουρίστες.

Φοινικόδασος του Βάι

 

Πού βρίσκεται: Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία
Το μοναδικό αυτοφυές φοινικόδασος της Ευρώπης με τον ενδημικό Κρητικό φοίνικα να γεμίζει με ζωή το τοπίο, είναι ένα ακόμη μέρος που δεν πρέπει να χάσεις. Κι αυτό γιατί εκεί που τελειώνει το πράσινο, αρχίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Aπόλαυσε λοιπόν τις βουτιές σου και αν θες πες και κανένα ευχαριστώ στη φύση που για ακόμη μια φορά στάθηκε απλόχερη...

Βαθύ, Μεσαρά

 

Πού βρίσκεται: 79 περίπου χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο και 17 χιλιόμετρα από το μεσόγειο παραδοσιακό χωριό Σίβας
Πρόκειται για έναν στενό κόλπο που "μπαίνει" τόσο βαθιά στη στεριά, καταφέρνοντας να κρύψει την έξοδο του προς τη θάλασσα (οι περισσότεροι την περνούν για λίμνη). Είναι ένα μέρος δύσκολα προσβάσιμο από ξηρά ή από θαλάσσα, αλλά αν τα καταφέρεις θα σε αποζημιώσει. Το Βαθύ είναι ιδανικό για απομόνωση και αυτοσυγκέντρωση σε έναν τόπο φορτισμένο με αρχέγονες μνήμες, γι΄αυτό μην περιμένεις να βρεις ξαπλώστρες και beach-bar. Η πρόσβαση από το Ηράκλειο γίνεται με νοικιασμένα ή ιδιωτικά αυτοκίνητα (4χ4) και μοτοσικλέτες  δεδομένου ότι μετά τον Σίβα ο μοναδικός δρόμος είναι χωματόδρομος και μάλιστα δύσκολος και μακρύς

Λέντας

 

Πού βρίσκεται σε απόσταση 75 περίπου χιλιομέτρων Νότια από το Ηράκλειο και 30 περίπου χιλιόμετρα Νότια από τις Μοίρες
Η πανέμορφη και πεντακάθαρη παραλία μπροστά στο χωριό Λέντας είναι καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους της περιοχής, οπότε συνήθως θα την βρεις "λάδι". Η παραλία είναι ελαφρώς οργανωμένη με λίγες ομπρέλες, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για διαμονή. Ένας ακόμη λόγος για να ψηφίσουμε Λέντα είναι οι γνήσιες ταβέρνες με το φρέσκο ψαράκι που θα σε σερβίρουν.

Φοινικόδασος του Πρέβελη

 

Πού βρίσκεται:  Στα νότια του Νομού Ρεθύμνης, μέσα σε έναν καταπράσινο χώρο στο τέλος του Κουρταλιώτικου φαραγγιού
Μπορεί το φοινικόδασος του Πρέβελη να είναι σαφέστατα μικρότερο από του Βάι, ωστόσο η λιγότερο τουριστική ανάπτυξη του προσφέρει σπάνια ομορφιά και ηρεμία. Εδώ να σημειωθεί ότι στις 22 Αυγούστου 2010 ένα μεγάλο μέρος του φοικινόδασους καταστράφηκε από πυρκαγιά ωστόσο το δάσος αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του.

Αγία Γαλήνη

 

Πού βρίσκεται: 58 km νοτιοανατολικά από την πόλη του Ρεθύμνου και 68 Km από την πόλη του Ηρακλείου
Το δημοφιλές και γραφικό χωριό ψαράδων της Αγίας Γαλήνη έχει μια πανέμορφη εξοπλισμένη αμμουδιά με καθαρά νερά που προσφέρει όλων των ειδών τουριστικούς εξοπλισμούς αλλά και μια μεγάλη επιλογή θαλασσίων σπορ. Ανατολικά, στο τέλος της παραλίας, έχεις πρόσβαση σε πιο ήσυχα και ήρεμα σημεία για κολύμπι. Εκεί βρίσκεται κι ένα μικρό ποτάμι που καταλήγει στην θάλασσα όπου μπορείς να κάνεις ένα δροσερό μπάνιο υπό την σκιά των εντυπωσιακών γκρεμών.

Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου

 

Πού βρίσκεται: Νότια του Ρεθύμνου, περίπου 50 χλμ από την Αγία Γαλήνη
Τολμώ να πω πως είναι  η πιο ατμοσφαιρική παραλία της Κρήτης, με επιβλητικούς αμμόλοφους κι ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα (τι, μόνο στη Σαντορίνη μπορείς να το θαυμάσεις;). Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσεις στους Αμμόλοφους είναι να ακολουθήσεις για 500m τον δρόμο που οδηγεί νοτιοανατολικά του λιμανιού της Τριόπετρας (στο Στόμιο), έως ότου δεις την τεράστια παραλία (από δεξιά)  και τον Ακουμιανό Ποταμό στο γκρεμό, από κάτω σου. Άσε κάπου κοντά το αυτοκίνητο, πάρε τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κατηφόρησε στη μικρή κοιλάδα που οδηγεί στην παραλία. Καλό (ήσυχο) μπάνιο.

Αγία Φωτιά

 

Πού βρίσκεται: 47 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 12 χλμ ανατολικά από την Ιεράπετρα
Η αμμώδης παραλία της Αγίας Φωτιάς είναι ένας κόλπος με πολλά πεύκα και ελιές στην παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, για σκιά και χαλάρωση. Υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και καφετέριες, ταβερνούλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για μια πιο άνετη διαμονή. Αν πας μέχρι εκεί πάντως, μην παραλείψεις να ρίξεις μια βουτιά και στις γύρω παραλίες της περιοχής, την Αχλιά και τον Μακρύ Γιαλό.

Παραλία Αγιοφάραγγο

 

Πού βρίσκεται: Νότια του νομού Ηρακλείου, πολύ κοντά στα Μάταλα
Πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι το οποίο καταλήγει σε μια απομονωμένη και αγνή παραλία που είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από το φαράγγι ή με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, τον Κόκκινο Πύργο, ή την Αγία Γαλήνη (γι' αυτό κι έχει διατηρήσει την φυσική ομορφιά της). Το όνομα του οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήθηκε από πολλούς ερημίτες που ασκήτευσαν εδώ λόγω της απομόνωσης που προσφέρει από τις κατοικημένες περιοχές της Κρήτης.
Αν αποφασίσεις να διασχίσεις το φαράγγι με τα πόδια έχε υπόψιν πως ο χρόνος που χρειάζεται είναι 90 λεπτά σε πολύ ομαλό μονοπάτι.

Τρυπητή

 

Πού βρίσκεται: Στα νότια του νομού Ηρακλείου περίπου 73 χλμ από την πόλη και πολύ κοντά στο Λέντα
Σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού της Τρυπητής θα βρεις την ομόνυμη παραλία να σε περιμένει να βουτήξεις, αλλά και να τη σεβαστείς. Για να φτάσεις εκεί πρέπει είτε να διασχίσεις με το αυτοκίνητό ένα μέρος από τα Αστερούσια Όρη και να περάσεις το φαράγγι της Τρυπητής ξεκινώντας από το χωριό Βασιλική, είτε να φτάσεις από τον Λέντα ξεκινώντας από το λιμανάκι του χωριού προς τα ανατολικά. Το φαράγγι της Τρυπητής είναι εξαίσιο με πανύψηλους βράχους που σε ένα σημείο στενεύουν τόσο πολύ ώστε να χωράει ίσα ίσα ένα μόνο αυτοκίνητο. Η άλλη διαδρομή, από τον Λέντα, διασχίζει παραλιακά και περνάει μέσα από το ακρωτήριο του Τράφουλα όπου κι εκεί η θέα θα σε κερδίσει με τα μικρά, παραδεισένια και σε κάποιες περιπτώσεις κολπάκια στη διαδρομή (μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από την οδήγηση και να ρίξεις μια βουτιά και σε αυτά.
Φτάνοντας στην Τρυπητή θα αντικρίσεις μια καταπληκτική παραλία με πεντακάθαρα, ήρεμα νερά και ψιλό βοτσαλάκι. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση, εκτός από μια ταβερνούλα με σπιτικό φαγητό και δροσερά αναψυκτικά. Αυτό που χαλάει το -κατά τα άλλα μοναδικό τοπίο- είναι οι αυθαίρετες κατασκευές χωρίς ρεύμα που νοικιάζονται ως δωμάτια, αλλά και τα πολλά τροχόσπιτα που έχουν εγκαταστήσει μόνιμα οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής.

Πλάκα

 

Πού βρίσκεται: Περίπου 16 χλμ βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο και 5 χλμ από την Ελούντα
Σου κάνει πλάκα με την ομορφιά της, με μια Η ακτή είναι βοτσαλωτή και τα νερά πραγματικός καθρέφτης του ουρανού. Η πολυσύχναστη παραλία Πλάκα είναι προστατευμένη από τους ανέμους και καλά οργανωμένη (ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ κλπ), ενώ προσφέρει φυσική σκιά. Στην περιοχή θα βρεις κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Κρήτης, καθώς και εστιατόρια (για όλες τις τσέπες), καφετέριες και bar.  Αξίζει να αναφέρουμε την όμορφη θέα προς το νησί της Σπιναλόγκας το οποίο και μπορείς να επισκεφθείς από την Πλάκα με μικρά καραβάκια που αναχωρούν από και προς το νησί κάθε ώρα.

Κολοκύθα

 

Πού βρίσκεται: Στην περιοχή της Ελούντας, περίπου 16 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο
Μη σε ξεγελά το αστείο της όνομα. Η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις ωραιότερες της Ελούντας (ίσως την κατατάσσω μετά την Πλάκα), αλλά για να φτάσεις εκεί πρέπει να περπατήσεις λίγο. Μπαίνοντας στο χωριό (της Ελούντας) κατευθύνσου προς τον περίφημο δρόμο με τις αλυκές. Περνώντας τον δρόμο αυτό και ύστερα από έναν ανηφορικό χωματόδρομο, καταλήγεις στην εκκλησία του Αγίου Λουκά. Κάπου θα αποχωριστείς το αγαπημένο σου αμάξι εκεί και θα συνεχίσεις ποδαράτο. Το θέαμα της άσπρης αμμουδιάς με τα γαλαζοπράσινα νερά θα σε αποζημιώσει. Αν είσαι φαν της σκιάς, θα βρεις τον μικρό σου παράδεισο κάτω από τα αλμυρίκια. Τι, αλλιώς τον περίμενες;

Γαϊδουρονήσι/Χρυσή

Πού βρίσκεται: 8 μίλια νότια της Ιεράπετρα
Δεν μπορεί να μην έχεις ακούσει για το Γαϊδουρονήσι ή αλλιώς τη νήσο Χρυσή. Είναι πράγματι ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη στην Ελλάδα και γνωστό σε όλο το κόσμο.
Η Χρυσή, που πήρε το όνομά της από την χρυσαφένια άμμο που υπάρχει στις παραλίες της, είναι ένα στενόμακρο νησάκι μήκος 5 χιλιομέτρων,
Στο νησάκι υπάρχουν παραλίες με τόσο τυρκουάζ νερά που δε θα πιστεύεις στα μάτια σου, ενώ είναι στρωμένες με ροζ θραύσματα οστράκων. Μάλιστα, προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί κέδροι και ενδογενή φυτά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν παραλίες στην Νότια και στη Βόρεια Χρυσή. Το καραβάκι από την Ιεράπετρα σε αφήνει στη βόρεια μεριά του νησιού, άρα αν φυσάει Νοτιάς, μπορείς να περπατήσεις ως τη νότια πλευρά του νησιού, όπου δεν θα έχει κύμα, διασχίζοντας το Κεδρόδασος σε 5'. Όσο για τις παραλίες; Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να πεινάσεις, καθώς υπάρχουν μερικές πολύ λιτές ταβερνούλες και καφενεία, όμως πρόσεχε γιατί δεν υπάρχει μέρος για να μείνεις (για ελεύθερο κάμπινγκ, ούτε να το σκέφτεσαι).

(oneman)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου