Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


FLYBOYS
ET1 22.00
Πολεμική, 2006 (Έγχρ.), 139'
Αμερικανική ταινία του Τόνι Μπιλ, με τους Τζέιμς Φράνκο, Ζαν Ρενό, Μάρτιν Χέντερσον.

Το 1917 Αμερικανοί εθελοντές σχηματίζουν το σμήνος Λαφαγέτ και μάχονται κατά των Γερμανών στο γαλλικό μέτωπο, σε έναν πόλεμο που, αν και δεν είναι δικός τους, τον τιμούν με ηρωισμό και αυτοθυσία.


Ταινία πολεμικών αερομαχιών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που προσπαθεί να αναβιώσει το κλίμα ανάλογων θεματικά παραγωγών της δεκαετίας του ’60. Και το πετυχαίνει, τουλάχιστον ως προς την αίσθηση ρετρό που αναδίδει, γιατί σε επίπεδο πολεμικού θεάματος, αν και καθόλου τσιγγούνικη, υστερεί σε ένταση και δραματική συγκίνηση. Το σενάριο κινείται στα γνωστά κλισέ της ηρωικής πολεμικής ταινίας που υμνεί την ανδρική συντροφικότητα, την αυτοθυσία και την ανάδειξη της αληθινής προσωπικότητας μέσα από τη δοκιμασία της μάχης, χωρίς ποτέ να θέτει την παραμικρή αμφιβολία για τις πράξεις των ηρώων. Η αληθινή ιστορία του σμήνους Λαφαγέτ, πάντως, είναι ενδιαφέρουσα και ενέπνευσε το 1958 την ταινία «Το Σμήνος Θύελλα» του Γουίλιαμ Γουέλμαν.


Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΝΗΣΟΣ
STAR 22.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 172'
MYSTERIOUS ISLAND. Αμερικανική τηλεταινία του Ράσελ Μαλκάχι, με τους Κάιλ ΜακΛάχλαν, Πάτρικ Στιούαρτ, Γκαμπριέλ Άνγουορ.

Τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν, που αναφέρεται στην απόδραση με αερόστατο έξι κρατουμένων από τις ομοσπονδιακές φυλακές κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου.

Τα συνηθισμένα προβλήματα με τις τηλεταινίες που αντλούν αβίαστα από απαιτητικό λογοτεχνικό υλικό: ερμηνείες και ειδικά εφέ της πλάκας, και επιδερμική προσέγγιση. Αξίζει μόνο για τις εντυπωσιακές τοποθεσίες γυρισμάτων στην Ταϊλάνδη.


PLANET TERROR
STAR 01.30
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 110'
Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με τους Ρόουζ ΜακΓκόουαν, Φρέντι Ροντρίγκεζ, Μάικλ Μπιν.

Ένα σοβαροφανές τρέιλερ της τριτοκλασάτης περιπέτειας «Machete» (που αργότερα εξελίχθηκε σε κανονική ταινία) μας προειδοποιεί ευθύς εξαρχής: το «Planet Terror», το οποίο μαζί με το «Death Proof» του Ταραντίνο αποτελούσαν αρχικά το «Grindhouse», δεν έχει ιερό και όσιο στη φόρα του για ξεδιάντροπο σινεφίλ χαβαλέ. Πάνω σε μια προκάτ σεναριακή ιδέα που θέλει μια ομάδα ετερόκλητων χαρακτήρων να καταδιώκεται από τους κατοίκους μιας πόλης, τους οποίους ένα βιολογικό όπλο έχει μετατρέψει σε ζόμπι, τα ματωμένα b-movies του ’70 ζωντανεύουν με (δίψα για) σάρκα και οστά.

Τρόμος, χιούμορ, φτηνιάρικα ειδικά εφέ και παιχνίδι με τα χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ, μέχρι το σημείο να… λείπει μια εικοσάλεπτη μπομπίνα από την πετσοκομμένη κόπια που βλέπουμε! Η κανιβαλιστική διάθεση όμως ξεπέφτει αργά ή γρήγορα σε κουραστικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αφήνοντας πίσω της ένα ταχείας καύσεως κινηματογραφόφιλο αστείο, που ως double feature δίπλα στο «Death Proof» μοιάζει διασκεδαστικότερο και σαφώς πιο λειτουργικό.


ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
STAR 03.45
Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 93'
HEIGHTS. Αμερικανική ταινία του Κρις Τέριο, με τους Γκλεν Κλόουζ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέιμς Μάρσντεν.

Η Ιζαμπέλ, φωτογράφος στο επάγγελμα, έχει αμφιβολίες για τον επικείμενο γάμο της με τον Τζόναθαν, έναν γιάπη με κρυφή ερωτική ζωή. Η μητέρα της Νταϊάνα, διάσημη ηθοποιός, φλερτάρει τον νεαρό Άλεκ, που ήλθε για οντισιόν και τον προσκαλεί στο βραδινό πάρτι γενεθλίων της. Εκεί θα είναι και ο Πίτερ, γκέι δημοσιογράφος, που κάνει έρευνα για τους πρώην εραστές ενός διάσημου φωτογράφου και νυν εραστή του.

Πρόκειται για την τελευταία παραγωγή του ντουέτου Τζέιμς Άιβορι-Ισμαήλ Μέρτσαντ, όπου ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Κρις Τέριο, μόλις 28 ετών, παίρνει ένα μονόπρακτο θεατρικό της Έιμι Φοξ και το επεκτείνει σε πολλαπλούς χώρους δράσης, διατηρώντας τη συνοχή των 24 ωρών σε μια φθινοπωρινή μέρα στο Μανχάταν.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου