Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ
ET1 22.00
Δραματική, 1991 (Έγχρ.), 105'
Ελληνική ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου, με τους Κώστα Καζάκο, Γιώργο Νινιό, Στράτο Τζώρτζογλου.

Ένας καραγκιοζοπαίχτης στη δεκαετία του ’50 βλέπει την τέχνη του να πεθαίνει, καθώς επελαύνει ο κινηματογράφος, αλλάζοντας τη διασκέδαση των Ελλήνων, ενώ εκείνος προσκολλημένος στις φιγούρες του, έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του.

Συγκινητική και ανθρώπινη ταινία, αναπαριστά θαυμάσια το κλίμα εκείνης της εποχής και έχει όμορφη μουσική και φωτογραφία. Ο Κώστας Καζάκος παραείναι όμως θεατρικός και δεν πείθει.



Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ 
STAR 22.00
Πολεμική, 2002 (Έγχρ.), 128'
HART’S WAR. Αμερικανική ταινία του Γκρέγκορι Χόμπλιτ, με τους Κόλιν Φάρελ, Μπρους Γουίλις, Τέρενς Χάουαρντ.

Ο υπολοχαγός Χαρτ, αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο των ναζί, αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου για δολοφονία μαύρου πιλότου.

Ξεκινά ως δικαστικό θρίλερ αντιρατσιστικού περιεχομένου που πιστεύεις ότι θα καταγγείλει τη μιλιταριστική αυθαιρεσία (τα στρατοδικεία με ποινές θανάτου ήταν σύνηθες φαινόμενο ακόμα και στα στρατόπεδα αιχμαλώτων), για να δείξει τελικά ότι όλα όσα βλέπουμε εξυπηρετούν έναν απώτερο στρατιωτικό σκοπό στον οποίο πρέπει να θυσιαστούν οι πάντες. Μέτριοι ρυθμοί, μικρός σχετικά ο ρόλος του Μπρους Γουίλις, κι άλλο ένα βήμα στην χολιγουντιανή καθιέρωση του Κόλιν Φάρελ.


ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΕΤ3 23.10
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 85'
Ελληνική ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά, με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Δημήτρη Πιατά, Κώστα Σαντά.

Το 1974, ένας λόχος στρατιωτών που μέχρι τώρα υπηρετούσε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, επιστρατεύεται για την Κύπρο. Τα σχέδια αλλάζουν και τελικά αποβιβάζονται στην Σαμοθράκη, όπου προσπαθούν να ενσωματωθούν στην κοινότητα περιμένοντας επόμενες διαταγές.

Ο Τσαρουχάς έκανε ταινία την προσωπική του εμπειρία από το στρατό κατά τη διάρκεια μιας από τις μελανότερες σελίδες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, χωρίς να εστιάζει στο πολιτικό δράμα αλλά στην κωμική πλευρά των γεγονότων. Κάποια επεισόδια βγάζουν γέλιο, δεν λείπουν όμως κάποιες αμήχανες ερμηνείες (εξαιρώντας τους τρεις πρωταγωνιστές), οι άνευροι διάλογοι και η παλιομοδίτικη φωτογραφία.


FIVE FINGERS
ΝΕΤ 00.30
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 87'
Αμερικανική ταινία του Λόρενς Μάλκιν, με τους Ράιαν Φιλίπ, Λόρενς Φίσμπερν, Τζίνα Τόρες.

Ένας Ολλανδός ανθρωπιστής απάγεται στο Μαρόκο και ανακρίνεται βίαια από έναν ισλαμιστή για τις πραγματικές προθέσεις της παρουσίας του εκεί, την αμφίβολη προέλευση κάποιων χρημάτων και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτόν. Για κάθε αμφισβητούμενη απάντηση, η τιμωρία είναι ένα κομμένο δάχτυλο. Τι παιχνίδι παίζει ο αιχμάλωτος; Είναι στ’ αλήθεια θύμα ή πράκτορας της CIA; Και ποια είναι η ταυτότητα των ανακριτών του;

Ενδιαφέρον θέμα, που ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με τις απαγωγές Δυτικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται μάλλον για μια αστυνομική ταινία, ένα διανοητικό θρίλερ, όπου κάθε πλευρά παίζει το δικό της παιχνίδι. Χωρίς άλλο spoiler, το φινάλε είναι απρόσμενο, αλλά απογοητευτικό.


Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΟΤΙΣ
STAR 02.30
Κωμωδία τρόμου, 2008 (Έγχρ.), 100'
OTIS. Αμερικανική ταινία του Τόνι Κραντς, με τους Μπόστιν Κρίστοφερ, Ντάνιελ Στερν, Ιλιάνα Ντάγκλας.

Όταν ένας σαδιστής serial killer-βασανιστής νεαρών γυναικών επιλέγει το επόμενο θύμα του, η οικογένεια της κοπέλας αποφασίζει να αναλάβει δράση εξαιτίας της ανικανότητας του FBI.

Σεξοκωμωδία τρόμου, που επιχειρεί μια επικίνδυνα οριακή –και τελικά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική– σάτιρα της αμερικανικής ζωής των προαστίων και της ψυχοπαθολογίας των κατά συρροή δολοφόνων.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου