Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους ενόψει συνέλευσης του NATO

Σε καταδίκη της κατάρριψης ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από την Συρία προχώρησε σήμερα, 24 Ιουνίου, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απηχώντας παρόμοιες επικριτικές δηλώσεις από τους ομολόγους της σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία.


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτήν την θρασεία και απαράδεκτη επίθεση με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο», σχολίασε χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή της η κ. Κλίντον, προσθέτοντας πως πρόκειται «για μία ακόμη αντανάκλαση της ανάλγητης περιφρόνησης των διεθνών κανόνων, της ανθρώπινης ζωή, της ειρήνη και της ασφάλεια από πλευράς των συριακών αρχών».

Προηγήθηκε επικοινωνία μεταξύ της κ. Κλίντον και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την οποία ο τούρκος αξιωματούχος ενημέρωσε την κ. Κλίντον πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε δίχως προειδοποίηση.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός επιμένει ότι δεν γνώριζε την προέλευση του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας πως εξάσκησε το κυριαρχικό της δικαίωμα εναντίον μίας άγνωστης απειλής.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος, ένα μαχητικό F-4 Phantom, το οποίο μπορεί να εκτελέσει και αναγνωριστικές αποστολές, πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα όταν χτυπήθηκε από συριακά αντιαεροπορικά πυρά, εξηγώντας πως το αεροπλάνο συμμετείχε σε άσκηση για τις δυνατότητες των τουρκικών ραντάρ και δεν πραγματοποιούσε κατασκοπευτική αποστολή.

«Η αμερικανική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της για την τουρκική κυβέρνηση [...]. Θα δουλέψουμε με την Τουρκία και άλλους εταίρους ώστε να θέσουμε το καθεστώς Άσαντ υπόλογο [για την πράξη του]», καταλήγει η γραπτή δήλωση της κ. Κλίντον, που δημοσιοποιήθηκε ενόψει έκτατης συνέλευσης του NATO για εξέταση του ζητήματος, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Παρά ταύτα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αναμένεται να λάβει κάποια σημαντική πρωτοβουλία, δεδομένου μάλιστα ότι το αίτημα της Τουρκίας έγινε στο πλαίσιο του άρθρου Τέσσερα της ΝΑΤΟικής συνθήκης, που προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση που η «γνώμη» κάποιου μέλους κρίνει την ύπαρξη εδαφικής ή πολιτικής απειλής. Πολύ πιο σοβαρή θα ήταν η υπαγωγή του αιτήματος στο άρθρο Πέντε.

Αύριο, 25 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, όπου ακόμα 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου