Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Θρίλερ με τη στάση της Ισπανίας στην τηλεδιάσκεψη


«Δεν έχει αλλάξει τίποτα» λέει τώρα η Μαδρίτη, αν και ώρες νωρίτερα είχε γίνει αναφορά σε «πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια». Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στις πέντε το απόγευμα την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία


Η δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ισπανία και ειδικά ο τραπεζικός της κλάδος θα τεθούν στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ το απόγευμα του Σαββάτου, όπως επιβεβαιώθηκε επισήμως το πρωί, μετά τις έντονες φήμες της Παρασκευής.

Η «σύνοδος» των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα, στις 5 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές στην Μαδρίτη.

Το πρωί πηγές της ισπανικής κυβέρνησης «έδειχναν» ότι θα υπάρξει αίτημα για βοήθεια, αλλά το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρξε νέα, διαφορετική θέση.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», όταν η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.

Προηγήθηκε η πληροφορία από τη Μαδρίτη ότι ήδη χθες η Ευρωζώνη έδωσε το πράσινο φως για «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί».

Κλειδί η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Κυρίαρχο θα είναι το θέμα της στήριξης του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Το ΔΝΤ με την έκθεσή του κάνει λόγο για «τρύπα» της τάξης των 40 δισ. ευρώ, αλλά τονίζει ότι απαιτούνται τα διπλάσια, δηλαδή 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να πειστούν οι αγορές ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε επαρκώς.

Αντίστοιχες έρευνες πραγματοποιούν η γερμανική Roland Berger και η αμερικανική Oliver Wyman, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται ως τις 21 Ιουνίου.

Βολές κατά του Βερολίνου
Τα προηγούμενα 24ωρα, σε Ευρώπη και Αμερική κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τη σκληρή λιτότητα που η πολιτική Μέρκελ επιφυλάσσει στις υπερχρεωμένες χώρες. Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι πρωτοστατούν στην άσκηση πιέσεων για στροφή του Βερολίνου. Μέτωπο άνοιξαν, επίσης, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν πρέπει να χάσουν χρόνο, αλλά Σόιμπλε και Μέρκελ αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια, μεταθέτοντας την όποια απόφαση και τον χρόνο που θα ληφθεί στην ίδια την Ισπανία.

(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου