Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Γνωρίστε τα δέκα πιο θανατηφόρα είδη καρχαριών του κόσμου (Εικόνες)

Πρωταγωνιστές σε ανατριχιαστικά θρίλερ και εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ, οι αιμοβόροι κυνηγοί της θάλασσας είναι το φόβητρο των θαλασσών με δεκάδες επιθέσεις να καταγράφονται ετησίως. Ποιά είναι όμως αυτά τα θαλάσσια τέρατα με τα εφιαλτικά σαγόνια και πόσο θανατηφόρα είναι τελικά;


Ας γνωρίσουμε λοιπόν εκ του ασφαλούς, τα δέκα πιο θανατηφόρα είδη καρχαριών, ξεκινώντας απο το λιγότερο επικίνδυνο και σπάνιο είδος και φτάνοντας στον αιμοβόρο «βασιλιά των καρχαριών».

10. Γαλάζιος Καρχαρίας

- 13 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 4 θανατηφόρες-
Επιστημονική ονομασία: Prionace glauca, κατοικεί σε βαθιά νερά στους εύκρατους και τροπικούς ωκεανούς του κόσμου. Προτιμώντας τα πιο ψυχρά νερά, οι γαλάζιοι καρχαρίες μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, για παράδειγμα από τη Νέα Αγγλία στη Νότια Αμερική.Τρέφονται κυρίως με μικρά ψάρια και καλαμάρια, αλλά δε θα πει όχι και σε ένα μεγαλύτερο θήραμα.


9.Καρχαρίας Αλωνιστής

-16 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 0 θανατηφόρες-
Επιστημονική ονομασία: Carcharhinus brevipinna. Ονομάζεται αλωνιστής γιατί κάνει κύκλους γύρω απο το θύμα πριν επιτεθεί. Εμφανίζεται σε τροπικές και εύκρατες περιοχές με ζεστά νερά σε όλο τον κόσμο, εκτός από το ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Κινείται σε βάθος 100 μέτρων  αν και γενικά προτιμά τα ρηχά νερά.


8.Σφυροκέφαλος Καρχαρίας
 
-
16 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 0 θανατηφόρες-
Ονομάστηκε έτσι για την ασυνήθιστη και ξεχωριστή δομή του κεφαλιού του, που είναι ισοπεδωμένο σε σχήμα σφυριού. Σφυροκέφαλοι έχουν βρεθεί σε θερμότερα νερά κατά μήκος των ακτών και τις υφαλοκρηπίδες και γενικά κινούνται σε κοπάδια. Συνήθως εντοπίζονται κοντά στα νησιά Cocos, στην Κόστα Ρίκα.


7.Μπρούτζινος Καρχαρίας

- 17 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 0 θανατηφόρες-
Εμφανίζονται κυρίως σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη. Έχουν εντοπιστεί ξεχωριστοί πληθυσμοί τους στον Ατλαντικό, στα ανοικτά της νότιας Αφρικής, στο βορειοδυτικό και ανατολικό Ειρηνικό, και σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενω έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα κοπάδια και σε περιοχές του ισημερινού. Αυτό το είδος μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού. Από υφάλμυρα ποτάμια και εκβολές ποταμών, σε αβαθείς κόλπους και λιμάνια και σε παράκτια νερά 100 μέτρων βαθους.


6.Μαυροπτέρυγος καρχαρίας

- 28 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 1 θανατηφόρα-
Εμφανίζεται συνήθως στα παράκτια τροπικών θαλασσών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των υφάλμηρων οικοτόπων. Έχει ένα συμπαγές, ατρακτοειδές σώμα με ένα μυτερό ρύγχος, μεγάλες σχισμές βραγχίων, ενω δε διαθέτει κορυφογραμμή μεταξύ των ραχιαίων πτερύγιων. Τα περισσότερα άτομα του είδους έχουν μαύρες άκρες στα θωρακικά, ραχιαία, πλαϊνά και ουραία πτερύγια. Φτάνει συνήθως σε μήκος το 1,5 μέτρο.


5. Γκρίζος Καρχαρίας

- 32 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 3 θανατηφόρες-
Γνωστός και ως καρχαρίας-Τίγρης της άμμου, συναντάται στα παράκτια ύδατα σε όλο τον κόσμο. Παρά την τρομακτική εμφάνιση, τα εντυπωσιακά στραβά δόντια και τις ισχυρές ικανότητές του στην κολύμβηση, είναι ένα σχετικά ήρεμο και βραδυκίνητο ζώο, ενω δεν επιτίθεται, παρα μόνο αν προκληθεί. Είναι το πιο συνηθισμένο είδος καρχαρία σε δημόσια ενυδρεία σε όλο τον κόσμο, λόγω του αρκετά μεγάλου μεγέθους του, της μεγαλύτερη προσαρμοστικότητας σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε αντίθεση με άλλους μεγάλους καρχαρίες.


4. Καρχαρίας των Γκαλαπάγκος

- 39 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 7 θανατηφόρες-
Το είδος αυτό προτιμά καθαρά περιβάλλοντα κοντά σε υφάλους γύρω από ωκεάνια νησιά. Είναι ενα μεγάλο είδος που φτάνει συχνά σε μήκος τα 3,7 μέτρα και βάρος τα 85 κιλά. Ο καρχαρίας των Γκαλάπαγκος έχει το χαρακτηριστικό ατρακτοειδές σχήμα του «υφαλοκαρχαρία»: ψηλό πρώτο ραχιαίο πτερύγιο, το οποίο έχει μια ελαφρώς στρογγυλεμένη άκρη και εξέχει πάνω από το τις πίσω άκρες των θωρακικών πτερυγίων. Οι καρχαρίες των Γκαλαπάγκος είναι αρκετά επιθετικοί, ενω η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογήσει αυτό το είδος ως σχεδόν απειλούμενο, καθώς έχει ένα αργό ρυθμό αναπαραγωγής (τα θηλυκά γεννούν 4 με 16 μικρά κάθε 2 με 3 χρόνια)


3.Καρχαρίας Ταύρος
- 39 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 7 θανατηφόρες-
Το όνομα τα λέει όλα, πόσο μάλλον ο αριθμός επιθέσεων. Απο τους πιο επιθετικούς και απρόβλεπτους καρχαρίες της λίστας, ο καρχαρίας Ταύρος είθισται να επιτίθεται σε ανθρώπους, απρόκλητα και χωρίς να έχει την ανάγκη να τραφεί. Απαντάται συνήθως στα νερά της Νικαράγουα


2. Καρχαρίας Τίγρης
- 88 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 27 θανατηφόρες-
Ο καρχαρίας τίγρης είναι ένα αρπακτικό, γνωστό για τις περίεργες διατροφικές του συνήθειες. Γνωστός και ως «σκουπιδιάρης», τρέφεται όχι μόνο με ψάρια, φώκιες, πουλιά, μικρότερους καρχαρίες, καλαμάρια, χελώνες και δελφίνια, αλλά πολλοί καρχαρίες του είδους έχουν βρεθεί με πινακίδες, απόβλητα ή κομμάτια παλιών ελαστικών στο πεπτικό τους σύστημα.


1.Μεγάλος Λευκός Καρχαρίας
- 244 καταγεγραμμένες επιθέσεις, 65 θανατηφόρες-
Ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών, βασιλιάς των θαλάσσιων σαρκοφάγων. Ο μεγάλος λευκός κολυμπάει συνήθως στις παράκτιες περιοχές όλων σχεδόν των θαλασσών, όπου μπορεί να βρει την λεία του, ενω είναι ίσως ο μεγαλύτερος καρχαρίας της λίστας, αφού φτάνει σε μέγεθος τα 6 μέτρα.


(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου