Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΠΕΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ 
MEGA 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 100'
Ελληνική ταινία του Νίκου Καραπαναγιώτη, με τους Ελένη Ράντου, Σήφη Πολυζωίδη, Φάνη Μουρατίδη.

Η Ζωή, δασκάλα χορού, παντρεμένη με τροχονόμο που θέλει να γίνει στιχουργός και μητέρα ενός μαθητή με μπερδεμένη σεξουαλική κατεύθυνση, προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη. Ο νεαρός καθηγητής του γιου της θα τη φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μια ώρα γρηγορότερα.


Το έργο είναι αστείο, η διασκευή (από τη θεατρική επιτυχία της Ράντου «Μαμά μην τρέχεις») πιστή κι ευφάνταστη, ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκος Καραπαναγιώτης της δίνει ένα γοργό, μοντέρνο αφηγηματικό τέμπο. Γιατί, παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα μοιάζει «λίγο» ή έστω κατώτερο των δυνατοτήτων που υποσχόταν το πρώτο υλικό; Ξεκαρδιστικά ξεσπάσματα υπάρχουν, όπως και μια –έστω και πλάγια– τολμηρή ματιά πάνω στα σύγχρονα νεοελληνικά ήθη. Το δε γυναικείο πρωταγωνιστικό δίδυμο Ελένη Ράντου-Μάρθα Καραγιάννη συντονίζεται εξαίρετα. Όλα μαζί όμως φαίνονται σαν να δουλεύουν σε διαφορετικό μήκος κύματος, κάτι που επιβεβαιώνει και το «ανατρεπτικό», μάλλον αποπροσανατολιστικό φινάλε. Γιατί άλλο πράγμα είναι η σάτιρα κι άλλο η (αυτο)παρωδία, ενώ η συντηρητική, αμοραλιστική στροφή της ηρωίδας μοιάζει εδώ ξαφνική κι αδικαιολόγητη, αφήνοντάς την τελικά εκτεθειμένη στα μάτια μας δραματουργικά.


Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
ΕΤ1 22.00
Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 138'
THE MERCHANT OF VENICE. Αγγλική ταινία του Μάικλ Ράντφορντ, με τους Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς, Τζόζεφ Φάινς.

Στη Βενετία του 16ου αιώνα, ο έμπορος Αντόνιο δανείζεται χρήματα από τον Σάιλοκ, παρότι ο Εβραίος τοκογλύφος θέτει έναν παράδοξο όρο.

Ο Ράντφορντ («Il Postino») προσπαθεί να απαλύνει την αντισημιτική πλευρά του σαιξπηρικού έργου, δίνοντας πληροφορίες για την κατάσταση των Εβραίων στη Βενετία, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τον Σάιλοκ ως ένα θύμα του γενικότερου ρατσιστικού κλίματος. Χρειαζόταν σίγουρα μια πιο μοντέρνα ματιά πάνω στα δρώμενα κι όχι αυτή η εμμονή στην ιστορικότητα.


ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΟΥ 
ΕΤ3 23.00
Πολεμικό δράμα, 1943 (Α/Μ), 103'
THIS LAND IS MINE. Αμερικανική ταινία του Ζαν Ρενουάρ, με τους Μορίν Ο’Χάρα, Τσαρλς Λότον, Τζορτζ Σάντερς.

Ένας δειλός δάσκαλος στην κατεχόμενη Γαλλία συλλαμβάνεται με αφορμή ένα φόνο, όμως οι Γερμανοί υπόσχονται την ελευθερία του αν συνεργαστεί μαζί τους.

Ο Ρενουάρ αποφεύγει εν καιρώ πολέμου να ακολουθήσει τα στερεότυπα και τις ευκολίες της προπαγάνδας. Οι ήρωές του μπαίνουν συνολικά στο μικροσκόπιο ως προσωπικότητες που ζουν σε μια έκρυθμη ατμόσφαιρα και όχι ως «καλοί» ή «κακοί». Διδακτισμός, παρόλα αυτά, υπάρχει.


1408 
STAR 23.45
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 94'
Αμερικανική ταινία του Μίκαελ Χάφστρομ, με τους Τζον Κιούζακ, Σάμιουελ Τζάκσον, Μαίρη ΜακΚόρμακ.

Με μια νουβέλα από τη συλλογή «Όλα είναι δυνατά», ο Στίβεν Κινγκ προμηθεύει το πρωτότυπο υλικό και ο Σουηδός Μίκαελ Χάφστρομ τού «Εκτός Τροχιάς» μας βάζει γρήγορα στο κλίμα. Ο σκεπτικιστής συγγραφέας-ερευνητής Μάικλ Ένσλιν αποφασίζει να περάσει μια νύχτα στο διαβόητο δωμάτιο 1408 του ξενοδοχείου «Ντόλφιν» από το οποίο, όπως τον προειδοποιεί ο διευθυντής, κάνεις δεν βγαίνει σώος και αβλαβής.

Από την ώρα που θα κλείσει η πόρτα του δωματίου έως ότου αρχίσει το πανηγύρι των φαντασμάτων, ο Χάφστρομ καλλιεργεί μια πειστική απειλητική ατμόσφαιρα, βοηθούμενος και από τη σπιρτόζικη, ευρηματική ερμηνεία του Κιούζακ. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τα εφέ και μια σειρά από σκηνές τρόμου, οι οποίες στήνονται χωρίς καμιά εσωτερική λογική (τι είναι τελικά αυτό που «αντανακλά» το δωμάτιο;), για να καταλήξουν σ’ ένα απλοϊκό, ανόητα κοινότοπο φινάλε.


ΑΓΡΙΑ ΟΡΧΙΔΕΑ
ALPHA 00.30
Δραματική, 1990 (Έγχρ.), 107'
WILD ORCHID. Αμερικανική ταινία του Ζάλμαν Κινγκ, με τους Μίκι Ρουρκ, Κάρε Ότις, Ζακλίν Μπισέ.

Μια νεαρή δικηγόρος στο Ρίο ντε Τζανέιρο γοητεύεται από έναν αινιγματικό μεγαλοεπιχειρηματία. Ομως αυτός, ενώ τη θέλει, τη σπρώχνει στην αγκαλιά άλλων αντρών.

Εξωτισμός, κιτς κι ερωτισμός του σοφτ πορνό, σε μια ταινία του σεναριογράφου των «9 1/2 εβδομάδων», που θυμίζει ερωτικό σινεμά του ’60. Απευθύνεται κυρίως σε ερωτικά στερημένους θεατές, που σίγουρα θα ζηλέψουν την αισθητική περιπέτεια της πρωταγωνίστριας, όπου το σεξ συνδυάζεται με τις μπίζνες.


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΪΜΟΝ 
MEGA 00.45
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.), 85'
SIMON SEZ. Αμερικανο-βελγο-γερμανική ταινία του Κέβιν Έλντερς, με τους Ντένις Ρόντμαν, Νατάλια Τσιλιούτι, Ντέιν Κουκ.

Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ζητά τη βοήθεια του παλιού του φίλου και συνργάτη Σάιμον για μια υπόθεση απαγωγής.

Άλλαξε περισσότερα χρώματα μαλλιών από όσα έχει χρησιμοποιήσει ο Σπύρος Σούλης σε ανακαίνιση σπιτιού, φόρεσε νυφικό για να διαφημίσει την αυτοβιογραφία του, τα έφτιαξε με τη Μαντόνα, και κάποια στιγμή το μόνο απωθημένο δημοσιότητας που του έμεινε ήταν να γίνει ηθοποιός. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθειά του, αν και όχι η χειρότερη για όσους έχουν δει το πιο πρόσφατο, κάκιστο «The Minis».


Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ: Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ RON BURGUNDY
STAR 01.00
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 94'
ANCHORMAN: THE LEGEND OF RON BURGUNDY. Αμερικανική ταινία του Άνταμ ΜακΚέι, με τους Γουίλ Φέρελ, Κριστίνα Απλγκέιτ, Στιβ Καρέλ.

Στην ανδροκρατούμενη τηλεόραση του 1970 ξεσπάει πόλεμος ανάμεσα σε έναν μισογύνη παρουσιαστή ειδήσεων και τη φιλόδοξη καινούργια του συνάδελφο.

Εύστοχη σάτιρα που μπορεί να μυρίζει έντονα ’70s, αλλά στέκεται ως διαχρονική κριτική για τον κόσμο της τηλεόρασης, καθώς και ως ερωτική κομεντί δύο ασύμβατων χαρακτήρων. Εμφανίζονται όλοι οι σταρ της νέας αμερικανικής κωμωδίας.


ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΞΗ 
ALPHA 02.45
Θρίλερ, 2002 ( Έγχρ.), 110'
THE RULES OF ATTRACTION. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Ρότζερ Έιβαρι, με τους Τζέιμς βαν ντερ Μπικ, Σάνιν Σόσαμον, Κιπ Παρντιού.

Τρεις φοιτητές σε αμερικανικό πανεπιστήμιο κάνουν σεξ και χρήση ναρκωτικών σαν να μην υπάρχει αύριο. Γύρω τους περιστρέφονται διάφοροι εξίσου «άδειοι» συναισθηματικά χαρακτήρες.

Από τον συν-σεναριογράφο του Κουέντιν Ταραντίνο στο «Pulp Fiction», ένα μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Ωστόσο η διαφθορά των κακομαθημένων φοιτητών αποτελεί θέμα και θέαμα που ελάχιστα έχουν να μας πουν – ιδιαίτερα όταν περιορίζονται σε μια οφθαλμολαγνική προσέγγιση.


ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ 
ΑΝΤ1 03.20
Μυστηρίου, 1996 (Εγχρ.), 132'
HEAVEN’S PRISONERS. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Φιλ Τζοάνου, με τους Άλεκ Μπόλντουιν, Κέλι Λιντς, Έρικ Ρόμπερτς.

Η φιλήσυχη ζωή ενός πρώην αλκοολικού αστυνομικού και της γυναίκας του αναστατώνεται όταν διασώζουν ένα κοριτσάκι από ένα αεροπορικό δυστύχημα.

Η ταινία βασίζεται στο δεύτερο βιβλίο του Τζέιμς Λι Μπερκ με ήρωα τον Ντέιβ Ρομπισό, που φυσικά είναι ένα μυθιστόρημα εντελώς διαφορετικό απ’ αυτή την ανακατωσούρα φιλμ νουάρ, δράματος χαρακτήρων και αστυνομικής περιπέτειας.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου