Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Οι ταινίες της ημέρας στην TV


ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
MEGA 21.00
Αστυνομική, 2003 (Έγχρ.), 113'
HOLLYWOOD HOMICIDE. Αμερικανική ταινία του Ρον Σέλτον, με τους Χάρισον Φορντ, Τζος Χάρτνετ, Λένα Όλιν.

Δύο αστυνομικοί ερευνούν τη δολοφονία ενός συγκροτήματος ραπ μουσικής, υποψιαζόμενοι ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο διευθυντής μιας δισκογραφικής εταιρείας.


Ακολουθώντας τη συνταγή του «Φονικού Όπλου», αυτή η buddy movie με πολύ δράση και αρκετή πλάκα έχει μια παλιομοδίτικη αίσθηση, ενώ ταυτόχρονα εμπνέεται από τις αντιπαλότητες της ραπ αμερικανικής κοινότητας.


ΑΣΤΕΡΙΞ & ΟΒΕΛΙΞ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2002 (Έγχρ.), 105'
ASTERIX & OBELIX: MISSION CLEOPATRE. Γαλλική ταινία του Αλέν Σαμπά, με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μόνικα Μπελούτσι.

Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και ο μάγος Πανοραμίξ ταξιδεύουν στην Αίγυπτο για να βοηθήσουν τον αρχιτέκτονα Νουμερομπίς να ολοκληρώσει ένα λαμπρό παλάτι για λογαριασμό της Κλεοπάτρας, που έχει βάλει στοίχημα με τον Ιούλιο Καίσαρα.

Δεν φανταζόμασταν άλλη Κλεοπάτρα από την Μπελούτσι, έστω και με μύτη, αλλά για τους αξιαγάπητους Γαλάτες και το αναρχικό τους πνεύμα περιμέναμε μια πιο ευλαβική αντιμετώπιση.


ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
ΝΕΤ 22.00
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 124'
DESERT FLOWER. Αγγλο-γερμανική ταινία της Σέρι Χόρμαν, με τους Λία Κεμπέντε, Σάλι Χόκινς, Τίμοθι Σπολ.

Η 12χρονη Γουόρις, για να μην παντρευτεί έναν 70χρονο, το σκάει από ένα χωριό της Σομαλίας για τη Μογκαντίσου και από κει για το Λονδίνο. Δουλεύοντας έγκλειστη στην πρεσβεία για χρόνια και χωρίς να μιλάει αγγλικά, βρίσκεται στους δρόμους όταν ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της.

Η αληθινή ιστορία της Γουόρις Ντίρι είναι βγαλμένη –θαρρείς– από παραμύθι, σίγουρα όμως όχι παιδικό και χαρούμενο. Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη Γερμανίδα Σέρι Χόρμαν κατάλαβε ότι είχε στα σεναριακά χέρια της ένα σπαρταριστό υλικό, το οποίο αποφάσισε να σεβαστεί αφήνοντας τα εκκωφαντικά γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους. Στρωτή, παρατακτική αφήγηση, μια πειστική πρωταγωνίστρια, το πανέμορφο μοντέλο Λία Κεμπέντε, και γύρω της μια σειρά από εκκεντρικούς, κωμικούς χαρακτήρες (η Τζούλιετ Στίβενσον κλέβει την παράσταση ως κυνική, ετοιμόλογη ατζέντισσα) που ελαφραίνουν το κλίμα και δίνουν ανάσες στο βαρύ δράμα. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, κορυφώνεται στο φινάλε, στο οποίο η βασανιστική σκηνή του ακρωτηριασμού βγάζει τα μαντίλια από τις τσέπες και το αφυπνιστικό διάγγελμα διατυπώνει τα ανατριχιαστικά στοιχεία. Με απλότητα και σεβασμό, το σινεμά δίνει χώρο στο κοινωνικό μήνυμα, το οποίο συγκινεί και μερικούς ίσως ακόμη και να τους εκπλήσσει.


Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ
ΕΤ3 23.00
Εποχής, 2008 (Έγχρ.), 110'
THE DUCHESS. Αγγλική ταινία του Σολ Ντιμπ, με τους Κίρα Νάιτλι, Ρέιφ Φάινς, Σαρλότ Ράμπλινγκ.

Η Κίρα Νάιτλι, μετά το σουξέ του «Περηφάνια και Προκατάληψη», ξαναφορά τα κρινολίνα κι επιστρατεύει για ακόμα μία φορά την καθωσπρέπει προφορά της, υποδυόμενη τη λαίδη Νταϊάνα του 18ου αιώνα, τη Δούκισσα του Ντένβονσαϊρ.

Η μπριόζα Νάιτλι έχει βρει από την αρχή όλες τις λεπτομέρειες του ρόλου της, ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Ρέιφ Φάινς στέκεται υποδειγματικά απέναντί της ως εσωστρεφής κι απόμακρος δούκας, τα σκηνικά και τα κοστούμια (Όσκαρ για τα τελευταία) διηγούνται διακριτικά τη δική τους ιστορία. Το σενάριο, όμως, δεν έχει τόσα πολλά ν’ αφηγηθεί. Μια γυναίκα εξεγείρεται και συντρίβεται από το κοινωνικό κατεστημένο, θύτες και θύματα παγιδεύονται στον ίδιο φαύλο κύκλο. Εύκολα συμπεράσματα μιας προβλέψιμης ιστορικής βιογραφίας που κρέμεται από τη δυναμική των πρωταγωνιστών της, την αρτιότητα της παραγωγής της και τα βιολιά της Ρέιτσελ Πόρτμαν που παίζουν «μουσική εποχής» από το πρώτο ως το τελευταίο πλάνο.


ALTER EGO
ALPHA 23.15
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 99'
Ελληνική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου, με τους Σάκη Ρουβά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Δανάη Σκιάδη.

Το δημοφιλές ελληνικό ροκ συγκρότημα Alter Ego ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για συναυλία. Ο τραγουδιστής, αν και διατηρεί μια κορεσμένη ερωτική σχέση με την τραγουδίστρια του γκρουπ, φλερτάρει επικίνδυνα με την όμορφη οδηγό του πούλμαν. Ο κολλητός του, πάλι, φλερτάρει επικίνδυνα με τα ναρκωτικά.

Ο Σάκης Ρουβάς κέρδισε το στοίχημα. Είναι ικανός να επανεφεύρει και να υποδυθεί τον εαυτό του και στο σινεμά. Είναι κρίμα, όμως, που ενώ αυτό το ντεμπούτο εντάσσεται σε μια άρτια παραγωγή υψηλότατων προδιαγραφών, τελικά συνθλίβεται στα επίμαχα σημεία του σεναρίου και της σκηνοθεσίας.


ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ
STAR 23.15
Θρίλερ, 2004 (Έγχρ.), 103'
TAKING LIVES. Αμερικανική ταινία του Ντ. Τζ. Καρούσο, με τους Αντζελίνα Τζολί, Ίθαν Χοκ, Τζίνα Ρόουλαντς.

Μια πράκτορας του FBI έρχεται στο Μόντρεαλ για να βοηθήσει στη σύλληψη ενός serial killer.

Το κέντρο βάρους του μυθιστορήματος του Μάικλ Πάι, στο οποίο βασίζεται η ταινία, μετατοπίζεται στην αστυνομική έρευνα με την επινόηση του χαρακτήρα της Αντζελίνα Τζολί (που δεν υπάρχει στο βιβλίο), δηλαδή μιας profiler του FBI, επάγγελμα ιδιαίτερα προσφιλές στα θρίλερ από τη «Σιωπή των Αμνών» κι έπειτα. Η ιδέα αποδεικνύεται καλή μόνο ηδονοβλεπτικά, γιατί η ταινία ως θρίλερ μυστηρίου ακολουθεί την πεπατημένη.


ΜΟΝΑΧΟ 
STAR 01.30
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 165'
MUNICH. Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Έρικ Μπάνα, Ντάνιελ Κρεγκ, Ματιέ Κασοβίτς.

Παρότι το «Μόναχο» ξεκινά με τα συμβάντα που αμαύρωσαν τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, η ταινία του Σπίλμπεργκ (που βασίστηκε στις αποκαλύψεις ενός πράκτορα της Μοσάντ για την επακόλουθη μυστική επιχείρηση που δεν παραδέχτηκε ποτέ επίσημα η ισραηλινή κυβέρνηση) είναι ένα πολιτικό θρίλερ της σχολής Τζον Λε Καρέ, του οποίου οι κατασκοπικές περιπέτειες περικλείουν πάντα συνειδησιακά προβλήματα των απλών πρακτόρων, αλλά και αμοραλισμό από πλευράς ηγετικών ιθυνόντων.

Έχει σημασία για τη λογική του Σπίλμπεργκ να μας δείξει μια σχεδόν ερασιτεχνική ομάδα πρακτόρων, συγκροτούμενη από φαινομενικά κοινούς ανθρώπους, που έχει ωστόσο καθένας τους τη δική του εμμονοληψία: ενωμένοι αρχικά από το σιωνιστικό μίσος κατά των Παλαιστινίων, θα δεχτούν να γίνουν πιόνια της κρατικής τρομοκρατίας, για να αρχίσουν σιγά-σιγά να έχουν τις αμφιβολίες τους για το δίκαιο ή την αποτελεσματικότητα της αποστολής τους. Το μήνυμα της τελευταίας σκηνής, με τον ήρωα να βαδίζει στο Μπρούκλιν καθώς οι Δίδυμοι Πύργοι βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, είναι προφανές.


ALTER EGO 
ALPHA 02.15
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 99'
Ελληνική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου, με τους Σάκη Ρουβά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Δανάη Σκιάδη.

Το δημοφιλές ελληνικό ροκ συγκρότημα Alter Ego ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για συναυλία. Ο τραγουδιστής, αν και διατηρεί μια κορεσμένη ερωτική σχέση με την τραγουδίστρια του γκρουπ, φλερτάρει επικίνδυνα με την όμορφη οδηγό του πούλμαν. Ο κολλητός του, πάλι, φλερτάρει επικίνδυνα με τα ναρκωτικά.

Ο Σάκης Ρουβάς κέρδισε το στοίχημα. Είναι ικανός να επανεφεύρει και να υποδυθεί τον εαυτό του και στο σινεμά. Είναι κρίμα, όμως, που ενώ αυτό το ντεμπούτο εντάσσεται σε μια άρτια παραγωγή υψηλότατων προδιαγραφών, τελικά συνθλίβεται στα επίμαχα σημεία του σεναρίου και της σκηνοθεσίας.


ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ
ΑΝΤ1 03.20
Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 102'
FEAST OF LOVE. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Μόργκαν Φρίμαν, Γκρεγκ Κινίαρ, Ράντα Μίτσελ.

Ο Άλισον Μπαρνέτ διασκευάζει ένα ελαφρώς εμπνευσμένο από το σαιξπηρικό «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» μυθιστόρημα του Τσαρλς Μπάξτερ και παραδίδει στον βραβευμένο με Όσκαρ («Κράμερ Εναντίον Κράμερ») Ρόμπερτ Μπέντον ένα κοινωνικό δράμα επικεντρωμένο στις απρόβλεπτες διαδρομές της ερωτικής επιθυμίας. Αυτό, όμως, είναι περισσότερο η επιθυμία παρά το αποτέλεσμα της ίδιας της ταινίας. Κεντρικός χαρακτήρας της ο Χάρι, ένας στωικός καθηγητής φιλοσοφίας που παρατηρεί και αφηγείται τις αισθηματικές ιστορίες της μικρής του συνοικίας στο Πόρτλαντ, διερωτώμενος αν η ζωή είναι τελικά τραγωδία ή φάρσα.

Μπα, μάλλον πρόκειται για μια σειρά από δραματουργικά υποτονικές και προβλέψιμες στην εξέλιξή τους βινιέτες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα στερεότυπα του ζευγαριού σε κρίση, του χάσματος των γενεών, των καταδικασμένων ερώτων... Ο υπερτιμημένος Ρόμπερτ Μπέντον διεκπεραιώνει με ακαδημαϊκή βαρεμάρα μια ελάχιστου συναισθηματικού βάρους πρώτη ύλη, τις μελοδραματικές γωνίες της οποίας κάνει ό,τι μπορεί για να «μαλακώσει» το έμπειρο πρωταγωνιστικό καστ.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου