Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σαμαράς: "Θέλω πάση θυσία να σχηματισθεί κυβέρνηση"

Σε υψηλούς τόνους η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Κ. Παπούλια να προσπαθεί να ηρεμήσει τα... πνεύματα.


Σύμφωνα με όσα διαρρέονται απο τα κόμματα, η συνάντηση Παπούλια με Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο πραγματοποιήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους και αν και ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα για να σχηματισθεί κυβέρνηση, παρέμεινε ανένδοτος.

Στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και παρουσίασε στους τρεις αρχηγούς επιστολή του Λουκά Παπαδήμου, όπου περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος διερωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος να ακουσθεί σε μια τέτοια στιγμή η άποψη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Κατόπιν, ο Σαμαράς μίλησε στον Τσίπρα για ψήφο ανοχής, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Τσίπρα ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ακολούθησε αντιπαράθεση για το αν προβλέπεται ή όχι από το Σύνταγμα.

Τότε παρενέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας πως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 84. Μάλιστα συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πως θα είναι ένας συμβολισμός να δώσει ψήφο ανοχής και πρόσθεσε: «πες μας πραγματικά τι κυβέρνηση θέλεις. Ηθελες το ανέφικτο να κάνεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλοτσάς το έφικτο».

«Ζητάτε συναίνεση από μας στο λάθος, προσπαθήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα να διαστρεβλώσετε τις θέσεις μας», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει αντιπολίτευση.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Συμφωνώ, θέλω συμμετοχή ή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ», για να παρέμβει ο κ. Σαμαράς: «Θέλω πάση θυσία να σχηματισθεί κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση».

«Στη δημοκρατία έχει ρόλο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Προχωρήστε, τους απάντησε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «δεν θα έχει μια τέτοια κυβέρνηση πολιτική νομιμοποίηση».

Ωστόσο όταν ο τελευταίος είπε «Δεν είναι κακό να πάμε σε εκλογές», δέχθηκε εντονότατη κριτική.

Αυτή η φράση του ήταν η αιτία να δεχτεί την έντονη κριτική των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεσολάβησε σε ρόλο πυροσβέστη για να χαμηλώσουν οι τόνοι.

(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου