Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι διαβητικοί κινδυνεύουν και από υπέρταση

Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη αδυνατούν να διατηρήσουν σε αποδεκτά επίπεδα την πίεσή τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, επιβαρύνει το έργο της καρδίας να κυκλοφορήσει το αίμα στον οργανισμό και αυξάνει το κίνδυνο εγκεφαλικού, εμφράγματος, και χρόνιων νεφρικών παθήσεων.

Υπερτασικός θεωρείται οποιοσδήποτε έχει σταθερά συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 140 mmHg και διαστολική (μικρή) πίεση πάνω από 90 mmHg - την λαϊκώς αποκαλούμενη 14 και 9.

Οι διαβητικοί συνήθως οφείλουν να διατηρούν την πίεσή τους ακόμα χαμηλότερα από αυτά τα ανώτατα όρια, με ιδεατές τιμές να είναι το 120/80.

Σύμφωνα όμως με δεδομένα του Εθνικού Ελέγχου Διαβήτη, που καλύπτει το 90% των διαγνωσμένων διαβητικών στην Αγγλία, μόλις το 50,7% των ασθενών είχαν υπό έλεγχο την πίεσή τους.

«Άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν ότι η υψηλή πίεση μπορεί να έχει φοβερά ζημιογόνες επιπτώσεις στην υγεία τους», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Diabetes UK, Μπάρμπαρα Γιάνγκ. «Αντίθετα, κινδυνεύουμε η υψηλή πίεση να γίνει κανόνας για ανθρώπους με την πάθηση».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περίπου 346 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου