Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

"Σαρώνουν" τα πλαστά φάρμακα στο ίντερνετ!

Φόβοι για στροφή των πολιτών σε αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας φάρμακα που πωλούνται στο διαδίκτυο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων αλλά και τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται πως οδηγούν τους Έλληνες σε περικοπές σε όλα τα επίπεδα.

Και το βέβαιον είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εκδίδουν προειδοποιητικές ανακοινώσεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, που αφορά κυρίως νεαρές ηλικίες, δεδομένου ότι χειρίζονται περισσότερο και καλύτερα το Διαδίκτυο.
Και το ζήτημα είναι πως τουλάχιστον τα μισά φάρμακα (50%) που διακινούνται στο ίντερνετ είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ είναι και αγνώστου προελεύσεως.
 
Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 2% με 3% των φαρμάκων που διακινούνται στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ εκτιμάται ότι οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως Ινδία και Αφρική. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα που προορίζονται κυρίως για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.
 
Πάντως αδύναμα μπροστά στο παγκοσμιοποιημένο αυτό φαινόμενο εμπορίου εμφανίζονται και τα όργανα της Ε.Ε., που, παρά τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με διάφορες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη, δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν την επικίνδυνη αγορά «ηλεκτρονικών» φαρμάκων.
 
Είναι ενδεικτικό, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Ε.Ε. έχει προμηθευθεί φάρμακα μέσω ίντερνετ, φυσικά χωρίς συνταγή γιατρού. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κονδύλια της ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.
 
Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι στο διαδίκτυο διακινούνται φάρμακα παραποιημένα που μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία. Ειδικότερα ο Οργανισμός επισημαίνει σε ό,τι αφορά στην παράνομη εμπορία φαρμάκων μέσω διαδικτύου, στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των σκευασμάτων είναι παραποιημένα φάρμακα που μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή των χρηστών.
 
Το ίντερνετ αποτελεί χρόνια τώρα χώρο διακίνησης παράνομων φαρμάκων και ιδιαίτερα σκευασμάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία. Τα φάρμακα αυτά διακινούνται με χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να γίνονται ελκυστικά στα μάτια των χρηστών του διαδικτύου και ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας.

(iatropedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου