Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


Ο Κ. ΚΑΝΕΝΑΣ

ΕΤ1 22.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 120'
SWING VOTE. Αμερικανική ταινία του Τζόσουα Μάικλ Στερν, με τους Κέβιν Κόστνερ, Μάντλιν Κάρολ, Κέλσι Γκρέιμερ.

Ο Μπαντ Τζόνσον μεγαλώνει μόνος την πανέξυπνη δωδεκάχρονη κόρη του μεταξύ αλκοόλ και τεμπελιάς. Όταν από μια απρόβλεπτη συγκυρία το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εξαρτάται από την ψήφο του, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω του με ανέλπιστες συνέπειες.


Όλη η ταινία στηρίζεται στον Κέβιν Κόστνερ και τη σύγκρουσή του με τον αδυσώπητο κόσμο των μίντια και της πολιτικής. Φωτίζοντας τους τρεις αυτούς κόσμους ως αυτόνομους, αλλά αλληλοεξαρτώμενους, η ταινία κάνει ένα καθαρό σχόλιο στο παιχνίδι διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Υπάρχει λίγη υπερβολή (αναμενόμενο, λόγω του σεναριακού ευρήματος), χάρη όμως στο ταμπεραμέντο που βάζει ο Κόστνερ στον χαρακτήρα του, το αποτέλεσμα γίνεται αρκούντως πιστευτό.
Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΥΤΗΣ
MEGA 22.20
Κοινωνική, 2001 (Έγχρ.), 100'
THE PRINCESS AND THE MARINE. Αμερικανική τηλεταινία του Μάικ Ρόουμπ, με τους Μαρκ-Πολ Γκόσελαρ, Μάριζολ Νίκολς, Ντέιβ Πάουερ.

Μια πριγκίπισσα από το Μπαχρέιν ερωτεύεται έναν Αμερικανό πεζοναύτη και το ζευγάρι αποφασίζει να κλεφτεί.

Κι όμως είναι πραγματική ιστορία – και βέβαια μια ευκαιρία να ειπωθεί στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό ένα ρομάντζο στα χρόνια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ελάχιστα συγκινητικό ή πολιτικό και σίγουρα καθόλου κινηματογραφικά ενδιαφέρον.


ΓΛΥΚΟΣ ΜΠΕΛΑΣ
STAR 22.45
Κοινωνική, 2004 (Έγχρ.), 102'
JERSEY GIRL. Αμερικανική ταινία του Κέβιν Σμιθ, με τους Μπεν Άφλεκ, Λιβ Τάιλερ, Τζένιφερ Λόπεζ.

Ο Όλι, στέλεχος δισκογραφικής εταιρείας, χάνει τη γυναίκα του πάνω στη γέννα και στη συνέχεια τη δουλειά του. Εγκαθίσταται στο λαϊκό Νιου Τζέρσεϊ και αφοσιώνεται τελείως στο κοριτσάκι του, ώσπου μια όμορφη υπάλληλος σε βιντεοκλάμπ του υπενθυμίζει την ανάγκη για έρωτα.

Ο Κέβιν Σμιθ θεωρεί –δέκα χρόνια μετά τους «Υπαλλήλους»– ότι αποδεσμεύτηκε από το «δίχτυ ασφαλείας» των χιουμοριστικών καταστάσεων για να εμβαθύνει στο θέμα της πατρότητας. Τελικά, ενσωματώνει σε ένα διόλου πρωτότυπο σενάριο τα κλισέ του εύκολου συναισθηματισμού. Η σπιρτόζα Ράκελ Κάστρο κερδίζει τις εντυπώσεις.


ΒΑΣΙΜΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ
ALPHA 23.00
Θρίλερ, 1998 (Έγχρ.), 98'
SHADOW OF DOUBT. Αμερικανική ταινία του Ράνταλ Κλάιζερ, με τους Μέλανι Γκρίφιθ, Τομ Μπέρεντζερ, Κρεγκ Σέφερ.

Μια δικηγόρος προσπαθεί να αποδείξει στο δικαστήριο –και στον εαυτό της– την αθωότητα ενός κατηγορούμενου για το φόνο μιας κοπέλας.

Κλασικό δικαστικό θρίλερ, απ’ αυτά που ξεκινούν με δεδομένο ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος, μετά ρίχνουν μερικές σκιές αμφιβολίας πάνω του, στη συνέχεια στρέφουν το ενδιαφέρον προς άλλους πιθανούς ενόχους, επανέρχονται ξανά στο βασικό κατηγορούμενο κ.ο.κ. Εδώ δεν έχεις βάσιμες υποψίες, αλλά αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι θα φας ξαναζεσταμένο φαγητό.


ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΜΑ 


(Βαθμολογία Armageddon: 4/5 - Πρόταση Ημέρας)
ΕΤ3 23.00
Γουέστερν, 2007 (Έγχρ.), 117'
3:10 TO YUMA. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ, με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Ράσελ Κρόου, Μπεν Φόστερ.

Ριμέικ ενός κλασικού γουέστερν του 1957, όπου ο βετεράνος του εμφυλίου Νταν Έβανς δέχεται να συμμετάσχει στο απόσπασμα το οποίο θα συνοδεύσει τον παράνομο Μπεν Γουέιντ ως το σιδηροδρομικό σταθμό, απ’ όπου θα μεταφερθεί στο δικαστήριο της Γιούμα.

Η ιστορία είναι μάλλον απλή, με αρχετυπικούς χαρακτήρες, οι σχέσεις των οποίων περιπλέκονται σεναριακά με την καταλυτική παρουσία του Γουίλ, του νεαρού γιου του Έβανς. Η αναμέτρηση των δύο αντρών αποκτά μερικές επιπλέον διαστάσεις και στήνεται σαν μια παράσταση για τα μάτια του μικρού και μόνο, με έπαθλο τη θέση του πατέρα-φύλακας του νόμου. Παράλληλα, το ταξίδι ως το Κοντένσιον περιγράφει ένα Γουέστ αφιλόξενο, παραδομένο στην παρανομία, στις εταιρείες σιδηροδρόμων αλλά και στη γενικότερη απληστία και αδιαφορία. Όλα όσα κουβαλά δηλαδή η κινηματογραφική παράδοση του γουέστερν είναι εδώ, με το άγγιγμα μιας χωρίς επιδεικτικότητα και τρικ σκηνοθετικής ενορχήστρωσης, η οποία σέβεται τις βαριές σαν ιστορία συμβάσεις του είδους.


ΠΑΛΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
STAR 00.45
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 106'
POWDER BLUE. Αμερικανική ταινία του Τίμοθι Λιν Μπιούι, με τους Ρέι Λιότα, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέσικα Μπίελ.

Η Τζέσικα Μπίελ δείχνει το στήθος της. Κι αυτό είναι ίσως το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις γι’ αυτή την παραφουσκωμένη αντιγραφή του «Crash» και του «Magnolia». Η Τζένιφερ Μπίελ είναι, λοιπόν, μια κοκαϊνομανής στρίπερ, ο Φόρεστ Γουίτακερ ένας αυτοκτονικός πρώην ιερέας, ο Πάτρικ Σουέιζι (στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο) ο κακοποιός ιδιοκτήτης, ο Ρέι Λιότα ένας μυστηριώδης άνδρας (γενικώς), ενώ ανάμεσά τους κυκλοφορούν η Λίζα Κούντροου, ο Κρις Κριστόφερσον, ο νεότερος αδερφός του Σουέιζι και άλλοι. Όλους αυτούς οι συμπτώσεις τους φέρνουν πιο κοντά μια παραμονή Χριστουγέννων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στο απρόσωπο Λος Άντζελες, υπάρχει ελπίδα και ανθρωπιά.

Μέχρι να συμβεί αυτό, τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι ήρωες αυτού του ψηφιδωτού (μόνο η Μπίελ εκτός από την εξάρτησή της έχει χάσει τον αγαπημένο της σκύλο, ο γιος της έχει πέσει σε κώμα και ο χαμένος της πατέρας πάσχει από ανίατη αρρώστια) σε τραβούν με το ζόρι μέχρι την κάθαρση. Μικρά θαύματα συμβαίνουν στη ζωή χωρίς να χρειάζεται να υποστείς τις δέκα πληγές του Φαραώ...


THE ELEVENTH HOUR 
ALPHA 01.00
Περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 93'
Αμερικανική ταινία του Τζον Λάιντ, με τους Μάθιου Ρις, Σκοτ Τσαν, Τζένιφερ Κλίκας.

Πεζοναύτης με τραυματικές εμπειρίες από την αιχμαλωσία του στη Βόρεια Κορέα, ξαναζεί στην πατρίδα έναν εφιάλτη όταν ο πρώην βασανιστής του τον υποχρεώνει να δολοφονήσει ένα γερουσιαστή.

Καινούργιο εχθρό βρήκαμε (τους Βορειοκορεάτες), λεφτά όμως δεν είχαμε να φτιάξουμε μια περιπέτεια της προκοπής – που και πάλι σαχλή θα ήταν με τόσο μιλιταρισμό στα μυαλά.

(athinorama)

 


Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου