Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Εκλογές τον Απρίλιο, αλλιώς στα μέσα Μαρτίου φεύγουμε από την κυβέρνηση, διαμηνύουν από την Συγγρού

Ένας υπόγειος πόλεμος διαρροών μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην Συγγρού και την Ιπποκράτους, με αντικείμενο το χρόνο των εκλογών. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνεται διαρκής πίεση από διάφορους κύκλους –ομόκεντρους και μη- προκειμένου να μετακινηθεί η ημερομηνία των εκλογών όσο



γίνεται για αργότερα.


 Από την πλευρά τους, στο επιτελείο Σαμαρά επιμένουν ότι η προσφυγή στην κάλπη έχει «κλειδώσει» για την τελευταία Κυριακή του Απριλίου –είτε ίσως για την πρώτη ή δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Παράλληλα διαμηνύουν ότι, εφ’ όσον γίνει προσπάθεια μετάθεσης των εκλογών, η ΝΔ θα παραμείνει συμμέτοχη στην κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι τα μέσα Μαρτίου –όποτε και ολοκληρώνεται η ουσιαστική δρομολογήση του PSI - και κατόπιν θα αποσύρει τη στήριξή της.   


Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επανεπιβεβαιώθηκε η προσπάθεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ να φέρουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου την ημερομηνία των εκλογών επιχειρώντας να την μετακινήσουν για αργότερα. Από νωρίς το πρωί είχαν ξεκινήσει νέες διαρροές που ανέφεραν ότι, με βάση τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, το νωρίτερο που θα μπορέσουν να γίνουν εκλογές είναι στις 13 Μαΐου.

Αργά το απόγευμα μάλιστα, κινητοποιήθηκε το... βαρύ πυροβολικό όταν, αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε μία φήμη σύμφωνα με την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ να μη γίνουν εκλογές.

Σύμφωνα με την Συγγρού, υπάρχουν τρία δεδομένα που ανατρέπουν την πιθανότητα αυτήν. Πρώτον, κατά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς είπε στους ηγέτες των αδελφών προς την ΝΔ κομμάτων ότι «οι εκλογές θα γίνoυν τον Απρίλιο και λειτουργήσουν εκτονωτικά προς την κοινωνική ένταση». Δεύτερον, ο κ. Μαρτενς στην κατάληξη της εισήγησής του στο ΕΛΚ, παρουσία της κ. Μέρκελ, ευχήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές.

Και τρίτον, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, στη δήλωσή του μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες –με τελευταία αυτή με την γερμανίδα Καγκελάριο- σημείωσε ότι «πρέπει να επιστρέψει η ελπίδα στους Έλληνες, ελπίδα την οποία θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται». Είναι προφανές ότι, κατά τους επιτελείς της Συγγρού, θα ήταν τουλάχιστον άκομψο από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ να κάνει ανοιχτά λόγο για εκλογές στη δημόσια δήλωσή του ενώ, αμέσως πριν, η Άγκελα Μέρκελ του έχει ζητήσει να τις αναβάλλει.

Κορυφαία στελέχη της Συγγρού σημειώνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα – που αποτελούν κυρίαρχο επιχείρημα μετάθεσης των εκλογών από στελέχη του ΠΑΣΟΚ- «διαβάζονται» από τον καθένα κατά βούληση. Επί του πρακτέου όμως το πρώτο και βασικό κύμα (50%-60% και άνω) όσων ιδιωτών συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, θα έχει κλείσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Η συμμετοχή ή μη των υπολοίπων θα έχει δρομολογηθεί ήδη, με τη διαφορά ότι πιθανώς, για εταιρικούς διαδικαστικούς λόγους, να καθυστερήσει η απάντηση για την ένταξή τους ή όχι στο PSI. Θα πρόκειται όμως για τυπική διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου δε θα έχει κάποια ουσιαστική συμμετοχή. Γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα αποτελεί η προκήρυξη εκλογών. «Διαφορετικά» όπως λέει στο Newpost.gr υψηλόβαθμος επιτελής του κ. Σαμαρά, «δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος παραμονής μας στην κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, παρά τα όσα διατείνονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις εκλογές –ελπίζοντας προφανώς στη χρονική τους μετάθεση για λόγους κομματικής ανάκαμψης - Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες δείχνουν να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, διότι η καθυστέρησή τους εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη λαϊκή στήριξη προς τα κόμματα της Αριστεράς, με τα οποία, τουλάχιστον για την ώρα, δεν υπάρχει σημείο επαφής. Δεύτερον, καθώς φοβούνται ότι η εντεινόμενη κοινωνική αγανάκτηση πιθανώς εμφανίσει σημάδια μεταδοτικότητας, διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα και προκαλώντας φαινόμενα ντόμινο και στους άλλους λαούς της Ευρώπης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου