Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στο 4,5% η ύφεση το 2012!

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα και η νέα δανειακή σύμβαση σε συνδυασμό με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελούν ιστορική εταιρία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο χρειάζεται πιστή εφαρμογή του μνημονίου καθώς οι στόχοι «είναι εφικτοί», ενώ η ανάπτυξη θα χρειάζεται χρόνο και προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) το 2013 να μηδενίζει (στο -0,5%) και εν συνεχεία να αποκτά θετικό πρόσημο. Για την ανεργία στην έκθεση προβλέπεται ότι το μέσο ετήσιο ποσοστό της για το 2012 θα υπερβεί το 19% ενώ η ύφεση το 2012 θα διαμορφωθεί στο -4,5%.


Τις βασικές αυτές διαπιστώσεις κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, την οποία έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα και στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Στην έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ προτείνει τη θέσπιση μόνιμου γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών με αρμοδιότητα τα έσοδα, 5ετούς διάρκειας ενώ το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή η απόδοση του πρώτου μνημονίου ήταν «κατώτερη των προσδοκιών», διότι κατά βάση δεν εφαρμόσθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν εξαιτίας της έλλειψης «ξεκάθαρης βούλησης και οι αλλαγές που προτείνονταν αντιμετωπίσθηκαν ως επιταγές των δανειστών και όχι ως αναγκαιότητα για να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις».

Παρά την πρόοδο, έστω και δειλή που επιτεύχθηκε από το 2010, δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η επιτυχία του προγράμματος προϋποθέτει συνέχεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς», αναφέρει και πρόσθέτει: «Βασικό στοιχείο που θα μπορούσε να ενισχύσει την συνέχεια είναι η συνέχιση της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί αλλά να συνεχίσει να εκφράζεται και στο μέλλον με την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος».

Ανάπτυξη

Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες που, αν αξιοποιηθούν συστηματικά, θα συντελέσουν σε επίσπευση της ανάκαμψης, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση. Μεταξύ αυτών είναι:

• Η αύξηση της απορρόφησης και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των Ταμείων της ΕΕ, ιδίως σε προγράμματα που βοηθούν άμεσα τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στην απασχόληση των ανέργων. Σχετικές αποφάσεις ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Φεβρουαρίου. Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και η εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων από διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνδέονται με τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με τη βοήθεια των εργαλείων αυτών είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν η επανενεργοποίηση ορισμένων μεγάλων δημόσιων έργων (π.χ. αυτοκινητοδρόμων) και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

• Οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης-2ας Μαρτίου.

• Η αναμενόμενη το 2012-13 σημαντική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, που θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια. Εξάλλου, στην Έκθεση προβλέπεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7% του ΑΕΠ περίπου το 2012, ενώ η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

• Η βελτίωση της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία (μετά την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, την επανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή τους).

• Η υλοποίηση του προγράμματος “Ήλιος” για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η οποία μπορεί να συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Γενικότερα, η ταχύτερη υλοποίηση της πολιτικής αξιοποίησης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

• Η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις και για μεταφορά τεχνολογίας. Η αρχική εισροή ξένων κεφαλαίων λόγω των ιδιωτικοποιήσεων είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από πολύ μεγαλύτερες ―ενδεχομένως συνολικά υπερδιπλάσιες της αρχικής― δευτερογενείς εισροές στο πλαίσιο μιας πολλαπλασιαστικής διαδικασίας, καθώς θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις για την αξιοποίηση της αρχικής τοποθέτησης, ενώ θα υπάρξουν και παρεπόμενα οφέλη για άλλες επιχειρήσεις ή κλάδους.

(real)

 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου