Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Κάνει πίσω η τρόϊκα για τις επικουρικές συντάξεις

Μισό βήμα πίσω στις απαιτήσεις της σχετικά με το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων φαίνεται να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η τροϊκα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συζήτηση έχει επικεντρωθεί τόσο στο ύψος της μείωσης όσο και στον τρόπο με τον οποίο αυτές θα εφαρμοστούν.Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στη διάρκεια των συζητήσεων έγινε φανερό ότι η τρόικα είναι διατεθειμένη να περιορίσει την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% σε 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.


Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Πάντως η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία και αναμένεται να επαναληφθεί.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται ότι θα αρχίσει κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τα στελέχη της τρόικας για την αποσαφήνιση του τελικού πακέτου των μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο ζητείται εκβιαστικά από την πλευρά των δανειστών .

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φτάνει το ποσόν του 1 δισ. ευρώ.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου