Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κινηματογράφος Αττικόν: Δεν τον νίκησαν οι Γερμανοί, τον νίκησαν οι Έλληνες...

"Το «Αττικόν» χτίστηκε το 1914 από τον μεγάλο αρχιτέκτονα των αρχών του 20 αιώνα και καθηγητή του ΕΜΠ Αλέξανδρο Νικολούδη (1874-1944) και σηματοδοτεί την αρχή της κατασκευής σπουδαίων κινηματογράφων. Ο κινηματογράφος "Αττικόν" στην οδό Σταδίου στην Κατοχή όταν είχε επιταχθεί από τις Γερμανικές δυνάμεις και είχε μετατραπεί σε κινηματογράφο για τους Γερμανούς στρατιώτες. 


Το 1912 στην Αθήνα ανοίγει το ΑΤΤΙΚΟΝ το οποίο χαρακτηρίζεται σαν "Κινεμακολόρ" γιατί προβάλλει, όπως διαφημίζει, "ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού"! Καθώς δε, διαθέτει και αίθουσα "κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ" πως είναι δυνατόν να μην χαρακτηριστεί σαν "Κέντρον του άνθους της αθηναϊκής κοινωνίας, του διπλωματικού σώματος, της Αυλής, κέντρον του καλλιτεχνικού κόσμου." (Από το βιβλίο του Νίκου Θεοδοσίου "Στα Παλιά τα Σινεμά")

Ο πρώτος κινηματογράφος που έγινε «παρλάν» ήταν το «Αττικόν» που βρισκόταν ήδη κάτω από τον έλεγχο των ελληνοαμερικανών αδελφών Σκούρα. Η πρώτη προβολή έγινε στις 22 Οκτωβρίου 1929.  Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίκαιρα και τη μουσικοχορευτική ταινία του Ντέϊβιντ Μπάτλερ «Fox Follies». Τεχνικά το αποτέλεσμα ήταν κακό.«Η απόδοσίς του είναι καθαρά γραμοφωνική και ο ήχος της φωνής αποδίδεται τόσο αλλοιωμένος που με κόπο ξεχωρίζει κανείς την ανδρική από τη γυναικεία», έγραψε η Ίρις Σκαραβαίου στην «Πρωτοπορία» (Δεκ. 1929)

Cineflip.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου