Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τι προβλέπεται στην συμφωνία διάσωσης

Δεκατέσσερις ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) για να συμφωνήσουν οι δεκαεπτά υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2014.


Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Οι υπόλοιπες 16 χώρες της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα δάνεια συνολικού ύψους 130 δισ ευρώ -μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF- μέχρι το 2014 για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων.

Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκφράζουν την προσδοκία να υπάρξει σημαντική συμβολή στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Eurogroup συμφώνησε και στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Η προσφορά που θα γίνει προς τους κατόχους παλαιών ομολόγων προβλέπει να δεχθούν οι ιδιώτες απώλειες που αντιστοιχούν στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

"Το PSI ξεκινάει ήδη από αύριο το πρωί", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προανήγγειλε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδικασία ανταλλαγής θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. "Πλήρως, το PSI θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου", εκτίμησε ο υπουργός των Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε "να αρχίσει το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα".

Με το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας επιχειρείται να μπει ξανά σε βιώσιμη πορεία η ελληνική οικονομία. Το Eurogroup υπογραμμίzει ωστόσο ότι "θα χρειαστούν περαιτέρω μεγάλες προσπάθειες από την ελληνική κοινωνία για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης".

Οι κεντρικοί στόχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τους 17 υπουργούς Οικονομικών, είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στο Eurogroup αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τον ισχυρότερο έλεγχο και τη διαρκή παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών και των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός αυτός της Ευρωπαϊκς Επιτροπής θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, όπως επισημαίνεται οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν μια πρόβλεψη ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας. Η δέσμευση αυτή συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί και στο σύνταγμα της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου