Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Χάνουν την δουλειά τους 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σε «λουκέτα» Οργανισμών του Δημοσίου και άμεσες απολύσεις του προσωπικού τους προχωρά η κυβέρνηση κατ’ απαίτηση της τρόικας. 




Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέχρι το τέλος του έτους να γίνουν απολύσεις 15.000 υπαλλήλων σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ μετά το φιάσκο με το μέτρο της εφεδρείας. 


Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις επιτροπές αναδιοργάνωσης που θα πρέπει σε εισηγήσεις τους προς τους αρμόδιους υπουργούς να υποδείξουν τους οργανισμούς που δεν έχουν αντικείμενο και άρα θα πρέπει να κλείσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν. Εν συνεχεία θα προχωρήσει η κατάργηση των οργανικών θέσεων ακόμη και των μόνιμων υπαλλήλων των οργανισμών αυτών. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ για τους μόνιμους υπαλλήλους υπάρχει συνταγματικό κώλυμα. 


Στην περίπτωση που οι επιτροπές ανάψουν το «πράσινο φως» σε ορισμένους οργανισμούς για να συγχωνευθούν τότε θα πρέπει να καταρτιστεί λίστα με το πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αξιολογηθεί με αυστηρά κριτήρια Γάλλων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης.


Εναλλακτικά εάν οι επιτροπές αναδιοργάνωσης κρίνουν ότι υπάρχουν οργανισμοί που πρέπει να συγχωνευθούν τότε θα υπάρξει αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού με κριτήρια που θα θέσουν οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. 


Στροφή 180 μοιρών από τον Δ.Ρέππα 
Στις αρχές Ιανουαρίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού χαρακτήρισε «φιάσκο» το μέτρο της εφεδρείας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. «Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει. Στην ατζέντα που διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός, πολιτική απολύσεων δεν υπάρχει» είχε πει τότε ο Δημήτρης Ρέππας. 


Αν και σήμερα εκφράζει την αντίθεση του στις «τυφλές» απολύσεις με τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων και τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού δεν αποκλείει τις απολύσεις.


«Η μείωση προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένη με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των φορέων που προωθεί κάθε υπουργείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο άρθρο 35 του Ν. 4024. Σε αυτό το πλαίσιο θα αντιμετωπιστεί και η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 που τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012» ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σε παρέμβαση του στο Mega εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο τις απολύσεις.




Περικοπές στους ΟΤΑ 
Την ίδια ώρα, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες. 

Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ, αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ .

«Καμία αλλαγή στον αριθμό των εκπαιδευτικών φέτος»
«Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον αριθμό των εκπαιδευτικών ούτε θα λυθεί καμία σχέση εργασίας, άλλωστε ο προϋπολογισμός έχει κλείσει» διαβεβαιώνουν πάντως πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αν υπάρξει μεταβολή, αυτή θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα ξεπερνά το 15% και θα αφορά σε έκτακτο προσωπικό». 



(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου