Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

«Μην πειράξετε 13ο και 14ο μισθό» επιμένει ο Σαμαράς

Πυρετώδεις οι συσκέψεις στη Λ. Συγγρού για την τελική στάση Σαμαρά στα τελεσίγραφα των δανειστών. Επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» για τον 13ο και 14 μισθό ο Πρόεδρος της ΝΔ, προβληματισμός για τη διαχείριση των βουλευτών.


Ένα 48ωρο έντονων και συνεχών συσκέψεων στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού έχει περάσει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και τα στελέχη του κόμματος από το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο που θα κρίνει: την πορεία της κυβέρνησης, τις σχέσεις του κ. Σαμαρά με τους δανειστές και την εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ. 

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το ποια τελικά στάση θα κρατήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις διαρροές περί παραίτησης Παπαδήμου εάν δεν προκύψει συμφωνία. 

Η «γαλάζια» διαρροή ότι «ο κ. Παπαδήμος έπρεπε να κάνει το σκληρό στο εξωτερικό της χώρας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όχι στο εσωτερικό» ήταν άλλωστε η πρώτη άμεση απάντηση που δόθηκε από στελέχη της ΝΔ προς το Μέγαρο Μαξίμου κάτι που αποτυπώνει και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στη Λ. Συγγρού για τα αποτελέσματα των έως τώρα συζητήσεων του κ. Παπαδήμου με τους εταίρους και δανειστές μας. 

Η συζήτηση για τον κ. Σαμαρά όπως αναγνωρίζουν «γαλάζιοι» βουλευτές είναι αντικειμενικά μία ισορροπία τρόμου: Από τη μία ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να αρνηθεί την ολοκλήρωση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης και από την άλλη πρέπει να παραμείνει σταθερός στις θέσεις του για τα «υφεσιακά» όπως τα έχει χαρακτηρίσει μέτρα που μετ’ επιτάσεως ζητά η τρόικα αλλά και για το συνολικό «πακέτο» των παρεμβάσεων μέχρι το 2015 αφού ο κ. Σαμαράς έχει επιμείνει ότι τις συζητήσεις πρέπει να τις κάνει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές. 

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ενόψει της συζήτησης στο Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης παρενέβη χθες το βράδυ σε δελτίο ειδήσεων προκειμένου να διευκρινίσει ότι για τον Αντώνη Σαμαρά παραμένει «κόκκινη γραμμή» ο 13ος και 14ος μισθός που όμως αποτελεί ένα από τα πιο έντονα αιτήματα των τροϊκανών. Η θέση της ΝΔ πάντως φαίνεται να ενισχύεται και από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι κατέληξαν στην κοινή θέση ότι πρέπει να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθός όπως και ο 13ος και 14ος. 

Ήδη στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούγονται οι πρώτες φωνές που προειδοποιούν ότι τέτοια μέτρα σαν και αυτά που ζητά η τρόικα δεν θα περάσουν από τη βουλή: «Είμαι κάθετα αντίθετος και δεν πρόκειται να ψηφίσω, δεν πάει να το πει και ο... γκράν Πάπας, αν υπάρχει μείωση συντάξεων και μισθών. Έχουν ξεφτιλιστεί εντελώς. Δεν πρόκειται να ψηφίσω πράγματα που είναι ενάντια της εθνικής κυριαρχίας. Θα τα δω και ανάλογα θα πράξω, ως βουλευτής που έχω την ευθύνη των πράξεών μου και που κατά συνείδηση θα ψηφίσω» δήλωσε χθες ο Γ. Γιακουμάτος μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ. 

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» ετοιμάζουν και νέα σύναξη αυτή τη φορά στο Περιστέρι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στέλνοντας έτσι ένα ακόμη μήνυμα προς τους μετριοπαθείς του κόμματος που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου μπορεί πιο εύκολα να «κλείσει» όλα τα καυτά ζητήματα πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και ο Αντώνης Σαμαράς την επομένη αναγκαστεί να υλοποιήσει πολιτικές τις οποίες έχει καταψηφίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο. 



(real.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου