Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Σοκαριστικά τα στοιχεία για το AIDS στην Ελλάδα

Η 1η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια μέρα κατά της νόσου του AIDS παγκοσμίως και τα στοιχεία για την Ελλαδα είναι σοκαριστικά καθώς δείχνουν ραγδαία αύξηση της εξάπλωσης της νόσου. Την ίδια ώρα μια «περίεργη» περίπτωση θεραπείας ασθενούς στις ΗΠΑ  δίνει ελπίδες για ίαση.


Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η αύξηση των κρουσμάτων της νόσου το 2011 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το 50% τους πρώτους μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η αύξηση του AIDS στους χρήστες ναρκωτικών έφθασε το 1250%!

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, δηλώθηκαν 190 περιπτώσεις HIV λοίμωξης, αριθμός που αποτελεί το 1/4 (23,66%) των δηλωθέντων περιστατικών του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία αφορά σε άνδρες (81,58%), ενώ 1 στις 4 γυναίκες, που δηλώθηκαν, ήταν ηλικίας μικρότερης των 25 ετών .

ΕΛΛΑΔΑ
  • Κρούσματα 11.340
  • Ασθενείς χωρίς θεραπεία 3.235
  • Ασθενείς σε θεραπεία 5.500
  • Θάνατοι 2.152
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ -ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011
  • Νέα Κρούσματα 803
  • Άνδρες 686
  • Γυναίκες 117
Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί να μοιράσει 100.000 σύριγγες αλλά και προφυλακτικά το αμέσως επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης της νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση ναρκωτικών καθώς και η πορνεία είναι οι κυριότερες αιτίες για τη μετάδοση του ιού.

Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΗΠΑ για τη θεραπεία

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός ασθενή από το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.

Σύμφωμα με άρθρο, που δημοσιεύτηκε στους New York Τimes, ο Τίμοθι Μπράουν, φορέας του ιού, έπασχε από λευχαιμία και υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Μετά την επέμβαση, ο ιός H.I.V. δεν εντοπίζεται πια στον οργανισμό του! Μετά από μία γονιδιακή θεραπεία που έγινε στα κύτταρά του, διαπιστώθηκε ότι ο δότης ήταν ανθεκτικός στη λοίμωξη από τον ιό.

Οι γιατροί, μετά από ένα μήνα, σταμάτησαν να του χορηγούν αντιικά φάρμακα για 12 εβδομάδες και έκτοτε ο οργανισμός  φαίνεται ότι απαλλάχτηκε από τον ιό. Οι ιατρικές εξετάσεις του είναι «καθαρές» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δίνοντας ελπίδα στους επιστήμονες ότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου