Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ταγμένος με την τρόικα ο Παπαδήμος

Τα μέτρα που ζητά η τρόικα ανέγνωσε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ως προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, εμμένοντας στον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας και των επώδυνων αποφάσεων. 

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αυτό το διάστημα «διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που διασφαλίζει τη νομισματική σταθερότητα κι ενισχύει την κοινωνική Δικαιοσύνη» και ξεκαθάρισε ότι η πορεία είναι ανηφορική. «Η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της ανάπτυξης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς αγώνες και κόστος προσαρμογής, χωρίς θυσίες», ανέφερε, θέτοντας όμως την παράμετρο της κοινωνικής Δικαιοσύνης.


Για τη μεταβατική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδος και τη διάσωση της οικονομίας.

«Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε, θέτοντας ως νέα παράμετρο την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και των οργανισμών που «εμπιστεύονται την προσπάθειά μας».

Μήνυμα στους πολίτες

Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς τους πολίτες, αναφέροντας ότι «οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δύο βασικές προϋποθέσεις για να κερδίσουμε είναι η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε και η εμπιστοσύνη στη δύναμή μας.

«Στη σημερινή καταιγίδα, κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Η πορεία είναι ανηφορική. Η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της ανάπτυξης δεν θα πραγματοποιηθούν χωρίς αγώνες και κόστος προσαρμογής, χωρίς θυσίες» ανέφερε

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην «κοινωνική συνοχή» που δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες δυσανασχετούν και αγανακτούν, διότι παρά τις θυσίες, η προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους πάντες «να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Κάθε ένα εκατοστό κοινωνικής ευθύνης, ισοδυναμεί με ένα μέτρο οικονομικής προόδου. Με εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση ταχύτερα και με μικρότερο κόστος».

Για τις έγγραφες δεσμεύσεις

Εντύπωση προκάλεσε ότι ο κ. Παπαδήμος δικαιολόγησε πλήρως το αίτημα των Ευρωπαίων για έγγραφες εγγυήσεις από την Ελλάδα.

«Το αίτημα αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως απαίτηση απρόσωπων εξουσιών και οργανισμών. Πρέπει να κατανοήσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις. Η ζητούμενη δέσμευση εκφράζει το αίτημα και την προσδοκία των λαών και των φορολογούμενων πολιτών, που άμεσα ή έμμεσα μας στηρίζουν. Γιατί αυτοί οι λαοί αναλαμβάνουν κινδύνους και υποχρεώσεις, εάν δεν επιτευχθεί η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Η άσκηση της κατάλληλης πολιτικής είναι πρωτίστως για το δικό μας εθνικό συμφέρον, αλλά αποτελεί και υποχρέωση προς τους άλλους λαούς, έναντι της αλληλεγγύης που μας δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, «παρά τη σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει θα έχουν καθοριστική σημασία για την περαιτέρω ευημερία.

Γι αυτό, ο νέος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για να συνεχιστεί η αναγκαία προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, πρώτον, θα πρέπει να συνεχιστεί η περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και δεύτερον, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, προέχει η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2012, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται σε τελικό στάδιο, ενώ άμεσα θα γίνει η δημοσίευση της διεθνούς αναγγελίας του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων). Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με τη συνεργασία του EFSF και της ΕΚΤ της ρευστότητας του νέου τραπεζικού συστήματος.

Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Το επόμενο διάστημα, ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο και αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα, τις βελτιώσεις στη Δικαιοσύνη και την αναδιάρθρωση φορέων στο Δημόσιο τομέα.

Επίσης, ανακοίνωσε δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της κατάργησης περιττών φορέων.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου