Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνεί στο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας το Παρίσι

Συντεταγμένα υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών και μιας αυστηρότερης εκδοχής του Συμφώνου Σταθερότητας πορεύεται ο γαλλογερμανικός άξονας ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Οι σημερινές δηλώσεις γάλλων υπουργών συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελούν επαρκές προμήνυμα για τις κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της ευρωζώνης.

Προηγήθηκε νωρίς σήμερα η δήλωση της γαλλίδας υπουργού Προϋπολογισμού και κυβερνητικής εκπροσώπου Βαλερί Πεκρές στη γαλλική τηλεόραση σύμφωνα με την οποία το Παρίσι συμφωνεί με την εφαρμογή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Συνεργαζόμαστε με τους γερμανούς εταίρους μας για να προτείνουμε ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη πειθαρχία στην ευρωζώνη: επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, υιοθέτηση του "χρυσού δημοσιονομικού κανόνα" (σσ. Συνταγματική πρόβλεψη για μείωση ελλείμματος) και ταυτόχρονα ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη τις ευρωζώνης, με ισχυρότερους θεσμούς που θα επεμβαίνουν με αποτελεσματικότερο τρόπο» υπογράμμισε η Βαλερί Πεκρές μιλώντας στο κανάλι France 2.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος» διευκρίνισε η ίδια.
Ακολούθησαν αργότερα δηλώσεις στο ίδιο ακριβώς πνεύμα του υπουργού Οικονομικών της χώρας Φρασνουά Μπαρουάν ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη στην κατεύθυνση μιας ενισχυμένης εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών και της εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής μεταξύ των χωρών μελών της νομισματικής ένωσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι οι κοινές προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας για την αλλαγή των υφιστάμενων συνθηκών και την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα παρουσιαστούν στις επόμενες συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων.
 
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου