Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα πρέπει να στείλει «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν από τις Βρυξέλλες -αλλά και την κυβέρνηση Μέρκελ- να δράσουν ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στην κρίση χρέους.
Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος επιτροπής "σοφών" που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, πρότεινε την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, ενδεχομένως και της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγου.
Σε συνέντευξή του στη Seddeutsche Zeitung, κάλεσε την ηγεσία της Ευρώπης "να απελευθερωθεί από τις αγορές και να επανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων".
Εισηγήθηκε τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής που θα αναλάβει την έκδοση ευρωομολόγων και την ανταλλαγή των ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών που κατέχει η ΕΚΤ με ευρωομόλογα. Παράλληλα, πρότεινε να αναλάβει η ίδια αρχή την επιτήρηση των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στην περίπτωση που το χρέος μιας χώρας υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, εισηγήθηκε να μετατίθεται η ευθύνη στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο και θα εγκρίνει τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού της εν λόγω χώρας.
Το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η διάθεση αναπτυξιακής βοήθειας είναι η λύση που προτείνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, Χανς Πέτερ Καϊτέλ.
Λύση ζητούν και τα κόμματα
"Κωλυσιεργίες και τακτικισμοί, διαφωνίες και κακοφωνίες των υπευθύνων πολιτικών της .Ε.Ε στην κρίση του ευρώ πρέπει να τελειώσουν. Προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και αναπτερώνουν τους κερδοσκόπους", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς.
Ο τομεάρχης Οικονομικών του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο χρέος της, με τα σημερινά δεδομένα. Μιλώντας στη διαδυκτιακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, πρότεινε τη διαγραφή του 40-50% του χρέους και υποστήριξε ότι αυτό θα κάνει ουσιαστική τη συμμετοχή των ιδιωτών στη στήριξη της χώρας. Απέρριψε τη λύση μετακύλισης των ομολόγων, λέγοντας πως απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον.
"Οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις. Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν", σημείωσε ο Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συμπολιτευόμενου κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).
Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών που προέρχονται από τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία επίσης μετέχει στην κυβέρνηση, δήλωσε πως "η Ε.Ε. δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις".
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=293976
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου