Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζι στο Βερολίνο, για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης της Πέμπτης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, Ομπάμα και Μέρκελ «συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η κρίση».
Η Γερμανίδα καγκελάριος προέβλεψε ότι η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, δεν θα έχει κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα.
«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Δε θα υπάρξει κάποια θεαματική πρόοδος (στη σύνοδο) την Πέμπτη», δήλωσε η κ. Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Υπάρχει στην Ευρώπη «μια ισχυρή επιθυμία να γίνει ένα μεγάλο βήμα, ένα οριστικό βήμα, κατά προτίμηση θεαματικό», για να δοθεί ένα τέλος στην κερδοσκοπία που συνεχίζεται επί ένα χρόνο, επισήμανε η καγκελάριος.
«Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρω-ομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων και αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα 'Ελλάδα', το θέμα 'ευρώ' θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν».
Αν και η επιθυμία αυτή είναι «ανθρώπινη», η κα Μέρκελ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει. Αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα».
Πρέπει να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους» με τη «μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολλά στάδια».
Υπέρ «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σύμβουλοι της Μέρκελ
Οι αποκαλούμενοι «5 σοφοί», οι οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και οι απόψεις τους θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλούν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να ευνοήσει τη λύση μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, με άρθρο τους που δημοσιεύει αύριο Τετάρτη η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Μία απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ' αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%».
Με τον σκοπό να υπάρξουν εγγυήσεις για μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση, η μείωση των ποσών που η Αθήνα οφείλει πρέπει να συνδυαστεί με μία προσφορά ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες με ομόλογα που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λένε οι «5 Σοφοί».
Ο όγκος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί πάση θυσία, αλλιώς θα κινδυνεύσει να γίνει αυξανόμενο βάρος για τα κράτη με καλή δημοσιονομική υγεία, όπως είναι η Γερμανία.
Το θέμα του ρόλου του EFSF διχάζει προς το παρόν τους ευρωπαίους. Στη Γερμανία, οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εναντιώνονται στην εξαγορά ομολόγων της Ελλάδας από τον μηχανισμό.
skai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου