Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros πιστεύει ότι μια χώρα θα βγει τελικά από τη ζώνη του ευρώ και κάλεσε την Κυριακή τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να καταλήξουν σε ένα «σχέδιο Β» που θα μπορούσε να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια επικείμενη οικονομική κατάρρευση.
Ο Σόρος, διάσημος για την απόκτηση 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στοιχηματίζοντας εις βάρος της βρετανικής λίρας το 1992, δεν κατονόμασε τη χώρα που πιστεύει ότι θα μπορούσε να βγει από το ενιαίο νόμισμα, αλλά μεγάλη συζήτηση υπάρχει για την τύχη της τΕλλάδας καθώς η πολιτική τάξη της χωράς προσπαθεί να συμφωνήσει για περισσότερα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι ξένοι δανειστές της ως όρο για να αποτραπεί η στάση πληρωμών.
Ο Σόρος επανέλαβε την άποψή του ότι το ευρώ είχε ένα βασικό ελάττωμα εξ την αρχής. Ότι δηλαδή το νόμισμα δεν συνοδεύεται από μια πολιτική ένωση της Ευρώπης ή ένα κοινό ταμείο.
“Η αρχιτεκτονική του ευρώ δεν είχε καμία πρόβλεψη για διορθώσεις. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για την έξοδο κάποιας χώρας από το ευρώ, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αναπόφευκτο», είπε.
Αν και θεωρεί ότι η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους», είπε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να σταματήσει μια διαδικασία αποσύνθεσης της.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β προς το παρόν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές της Ένωσης έχουν κολλήσει στο υπάρχον status quo και επιμένουν στη διατήρηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων-αποφάσεων, αντί να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν θεμελιώδεις αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν.”
Με τη κρίση του χρέους σε ορισμένα κράτη μέλη της περιφερειας να δοκιμάζει τη συνοχή της ΕΕ και με αυξημένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις πλουσιότερες χώρες σχετικά με τα πακέτα διάσωσης των φτωχότερων, οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να διορθωθεί η κατάσταση είπε .
«Ας το παραδεχτούμε: είμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κατάρρευσης, που θα μπορούσε να ξεκινίσει ας πούμε από την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο.»
“Είμαστε στο χείλος της κατάρρευσης και είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για αλλαγές.”
Μερικά μέτρα που η ΕΕ θα μπορούσε να υιοθετήσει περιλαμβάνουν την αύξηση του κεντρικού της προϋπολογισμού. Την αναδιανομή μέρους από τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ή από τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κεντρικά από τις Βρυξέλλες. Την εγγυοδοσία των ευρωπαϊκών τραπεζών από κάποιο κοινοτικό ίδρυμα, και τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ταμείου διάσωσης, με την ενίσχυση του από πηγές φορολογικών εσόδων, είπε.
http://www.realpolitics.gr/index.php/archives/33496
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου