- Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε απόλυτα συναινετικός απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
- Προσπάθησε να αποφύγει κάθε αιχμή για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά
- Χαμηλοί τόνοι ακόμα και προς τη Ν.Δ. που δεν την κατηγόρησε για τίποτα απολύτως
- Καμία αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο αλλά μόνο στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική διαχείριση του χρέους
Στην αίθουσα της Ολομέλειας ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μπαίνοντας στην αίθουσα ο κ. Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους βουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Όπως τόνισε πήραν στις πλάτες τους αμαρτίες άλλων και δίνουν μάχη εδώ και 20 μήνες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρία στοιχήματα, με πρώτο εκείνο του χρέους και των ελλειμμάτων. Δεύτερο στοίχημα ήταν οι μεγάλες αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα εδώ και χρόνια και το τρίτο σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου είναι να καταφέρουν η Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.
Ο κ. Παπανδρέού έκανε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως έκανε σοβαρά λάθη μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, ενώ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ για το νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, ένα πρόγραμμα μαμούθ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δήλωσε πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες γιατί οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει στην Ευρώπη δεν ήταν σωστές, ενώ όπως σημείωσε η κρίση παρέσυρε κι άλλες χώρες. Έφερε ως παράδειγμα τη δήλωση του κ. Σαρκοζί ο οποίος σήμερα έκανε λόγο για παραμέρηση των εθνικών σκοπιμοτήτων και να υπάρξει ενότητα για να ανακτηθεί το πρόβλημα στην Ευρώπη.
Επεσήμανε επίσης ότι μπροστά σε όλες αυτές τις φουρτούνες που ήρθαν και θα έρθουν, στόχος είναι η σταθερότητα της χώρας και ζήτησε από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στις δικές τους δυνάμεις. Μάλιστα, απευθύνθηκε προς όλους και τόνισε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να φυγομαχήσουμε, αλλά ούτε και την πολυτέλεια, ενώ τους είπε ότι εκείνοι μπορεί να στηριχθούν σε εκείνον και εκείνος σε όλους αυτούς.
Αναφερόμενος στο θέμα της συναίνεσης, δήλωσε ότι επεδίωξε την εθνική συνεννόηση και έφερε ως παράδειγμα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που τα κατάφεραν, ενώ εκείνοι που έχουν το σοβαρότερο πρόβλημα δεν τα κατάφεραν. Έκανε λόγο για προτάσεις που έκανε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ειδική μνεία έκανε για ένα νέο φορολογικό σύστημα όπου όλοι πρέπει να πληρώσουν τους φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Μάλιστα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση με επικοινωνιακούς όρους, δηλώνοντας πως εκείνος μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το έργο του. Όπως δήλωσε με τη νέα κυβέρνηση που ανακοίνωσε δεν σημαίνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε εντυπωσιακές κινήσεις. Αλλά παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και υπήρξαν αδυναμίες, τα οποία αναγνωρίζει, όπως δήλωσε.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους τους Έλληνες να καταρρίψουν την αίσθηση ότι κάποιος άλλος φταίει, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη χώρα στην αδράνεια και στην εξάρτηση από τους πιστωτές της χώρας. Ζήτησε από όλους να μην λυγίσει κανείς και να δοθεί το μήνυμα αισιοδοξίας, ξεκινώντας φυσικά από την κοινοβουλευτική του ομάδα που χειροκρότησε σε αυτό το σημείο.
Δήλωσε απόλυτα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη κρίση και κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Κοινοβοιυλευτική Ομάδα του κόμματος για να ξεπεράσουν τα δύσκολα.
Τη συνεδρίαση ξεκίνησε ο κ. Έξαρχος ο οποίος έκανε λόγο πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι για τα δύσκολα με τον πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε όλους όσους έριχναν "κροτίδες" μέσω των δηλώσεών του στα κανάλια. Δήλωσε ότι όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα στον κ. Παπανδρέου.
Ολα δείχνουν οτι ο ανασχηματισμός θα γίνει και οτι το χάσμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει γεφυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον επικείμενο ανασχηματισμό, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Βενιζέλος και να μετακινηθεί στο υπουργείο Αμυνας ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν οτι φεύγουν στενοί συνεργάτες του κ.Παπανδρέου σε κρίσιμα υπουργεία – κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ μένουν στο νεο κυβερνητικό σχήμα η κα Διαμαντοπούλου και ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το Μεσοπρόθεσμο αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο αλλά και του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες το οποίο τελικά θα γίνει αύριο.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου