Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Σε μία ακόμα έρευνα, της εταιρείας Marc (Έθνος, 8/5/2011), διαπιστώνεται η καθολική αποδοκιμασία των πολιτών στην πολιτική του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

 Οι πολίτες «δεν βλέπουν φως στο τούνελ» και φοβούνται ότι οδηγούμαστε στη χρεοκοπία. Αποσύροντας μαζικά την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ζητούν επειγόντως αλλαγή πολιτικής.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η «υποστήριξη» του μνημονίου περιορίζεται σήμερα μόλις στο 17% (ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό «υποστήριξης» είναι 26,2%). Το 45,9% ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, ενώ ο 1 στους 3 (33,3%) δεν διστάζει να προτιμήσει την επιλογή της πλήρους εγκατάλειψης του μνημονίου, έστω κι αν αυτό σημαίνει πτώχευση.

Χαρακτηριστικό άλλωστε του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η πλειοψηφία του 54% διαπιστώνει σήμερα ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, με το 42,6% να απαντά ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, ενώ μόλις στις αρχές του 2011 (Ιανουάριος) στην ίδια ερώτηση της ίδιας εταιρείας οι σχετικές απαντήσεις είχαν καταγραφεί αντίστροφα: 40,1% δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και 55,6% θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Συγκρίνοντας με την αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο 2011, είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικό ότι στους λίγους μόνο μήνες που μεσολάβησαν σχεδόν 12% του εκλογικού σώματος μετέβαλε την άποψή του για την κυβέρνηση και από τη στάση της «υποστήριξης» προτιμά σήμερα τις λέξεις «απογοήτευση» και «οργή», με αποτέλεσμα, η «υποστήριξη» να δηλώνεται σήμερα μόλις από το 9,9%.

Αντίστοιχα, μεταβάλλεται και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις 6,8 μονάδες στις 3,8 (Μάιος 2011: ΠΑΣΟΚ 24%, ΝΔ 20,2%, Ιανουάριος 2011: ΠΑΣΟΚ 27,7%, ΝΔ 20,9%). Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή, άκυρο, λευκό) εξακολουθεί να καταγράφεται στο υψηλό επίπεδο του 24,3%, παρά την παρουσία πλήθους μικρότερων κομμάτων που διεκδικούν την κοινοβουλευτική επιβίωση, την οποία φαίνεται να καταφέρνουν μόνο τα σημερινά κόμματα της Βουλής: ΚΚΕ 7,8%, ΛΑΟΣ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 3,3%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,9%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 2,8%, Δημοκρατική Αριστερά 2,6%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,4%, Άλλα κόμματα 2,9%.

Ενώ λοιπόν οι πολίτες προτιμούν την απροσδιόριστη στάση από την επιλογή κάποιου μικρότερου κόμματος, το σίγουρο είναι ότι ζητούν επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Σε ποια κατεύθυνση όμως; Οι απαντήσεις που δίνονται στο σχετικό ερώτημα δικαιώνουν την κατεύθυνση που έχει αναδείξει η ΝΔ:

Η ανάπτυξη με συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις συγκεντρώνει το 48,2% ως πρώτη επιλογή, με το 26,1% να επιλέγει την πάταξη της φοροδιαφυγής, το 12,9% τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου και το 7% τις αποκρατικοποιήσεις. Αν και όλα τα παραπάνω μπορούν ασφαλώς να συνιστούν ενιαία πολιτική, η έμφαση στην ανάπτυξη είναι η βασική επιλογή όπως θα αναδειχθεί και στην αναμενόμενη σε λίγες ημέρες ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ (Ζάππειο ΙΙ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου