Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Fitch: Πέφτουν οι τιμές στα ελληνικά ακίνητα λόγω κατασχέσεων

Σύμφωνα με έκθεση του Οίκου Αξιολόγησης Fitch, το κόστος αγοράς ενός ακινήτου στην Ελλάδα αναμένεται να πέσει κατά 15% τα επόμενα δύο χρόνια.

Βασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των κατασχέσεων καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πληρωμές υποθηκών.

«Φαίνεται ότι ένας αυξημένος αριθμός δανειοληπτών που καθυστερούν στην πληρωμή των ενυπόθηκων δανείων τους, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει ο Fitch.


Αυτή η αύξηση του αριθμού των οφειλετών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά συμπίπτει με την προσπάθειά της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπληρώσει το χρέος της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Οι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα είναι ένα μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και μια στρατιά από ανθρώπους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σημειώνει η μεσιτική ιστοσελίδα Homesgofast.com.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια, η μέση τιμή στα ακίνητα έπεσε μόνο κατά 4,3% από το 2008. Βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν τα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, η προοπτική της ανόδου των επιτοκίων το 2011 θα καταστήσει τα ενυπόθηκα δάνεια πιο ακριβά για τους ιδιοκτήτες. «Με τις επερχόμενες νέες περικοπές, πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν να αγωνίζονται για να πληρώσουν τις υποθήκες τους και θα αναγκάζονται να πουλήσουν την περιουσία τους για να τα βγάλουν πέρα» σχολιάζει η ιστοσελίδα.

Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να προκαλέσει μείωση στις τιμές των ακινήτων, αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος Fitch.

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=14777&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου