Ο σεισμός στην Ιαπωνία «γκρέμισε» και την ψευδαίσθηση της πυρηνικής ασφάλειας. Μόνο που η Υφήλιος είναι άμεσα εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια. Και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη.
«Πρέπει να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα - όμως όλα αυτά μαζί μπορούν να προσφέρουν μόνο το 20% των αναγκών μας στις χρονιές που έρχονται. Ως εκ τούτου, τα 20-30 επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε πλήρως από την πυρηνική ενέργεια». Τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλεν Ζιπέ τα λένε όλα!Τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας - ΦΩΤΟ REUTERS
Η σχετική κατάταξη έχει ως εξής: ΗΠΑ (104 αντιδραστήρες), Γαλλία (58 αντιδραστήρες), Ιαπωνία (55 αντιδραστήρες), Ρωσία (32), Γερμανία (17), Νότια Κορέα (21), Καναδάς (18), Ουκρανία (15), Κίνα (13) και Βρετανία (19). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής 62 νέοι αντιδραστήρες ανά τον κόσμο - 27 στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, 5 στην Ινδία, 5 στη Ν. Κορέα κ.α.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Σεντ Ονόφρ - ΦΩΤΟ REUTERS
Πυρηνική μονάδα στη Βραζιλία - ΦΩΤΟ REUTERS
Πυρηνική μονάδα στην Τσεχία - ΦΩΤΟ REUTERS
Στη γειτονική Τουρκία, μετά από ρωσο-τουρκική συμφωνία κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός και 4 αντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στα παράλια της Μ. Ασίας, στην Ακουγιού, περίπου απέναντι από τη Ρόδο.
Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στο έδαφος της Ελβετίας - ΦΩΤΟ REUTERS
Η Σλοβενία, Ρουμανία έχουν επίσης αντιδραστήρες, ενώ η Πολωνία δήλωσε τις προάλλες πως δεν θα αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη υπό την πίεση των δραματικών εντυπώσεων που δημιούργησε το ιαπωνικό δυστύχημα, η χρήση των πυρηνικών επαναξιολογείται, ταυτόχρονα εκτοξεύθηκε η τιμή του άνθρακα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι την Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της διετίας.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου