Από πολλούς υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ακούμε κατά καιρούς φράσεις όπως «και τι να κάνει δηλαδή αφού η οικονομία είναι χάλια και το χρέος τεράστιο» ή «υπάρχει άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής να το εφαρμόσει και δεν το κάνει»;
Εύλογες ερωτήσεις που υπάρχουν και σε εκατομμύρια Ελληνες. Τελικά το βασικό ερώτημα είναι «εκτός από την πολιτική της κατεδάφισης που προωθεί η τρόϊκα μήπως υπάρχει και κάτι άλλο»;
Έτσι, σιγά – σιγά έχουν αρχίσει και εμφανίζονται φωνές αντίστασης στη λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και των τροϊκανών. Όπου υπάρχουν ακόμη ελεύθερα μέσα ενημέρωσης βγαίνουν και ορισμένοι με συγκροτημένη σκέψη να πουν ότι «ναι υπάρχει κι άλλη πολιτική εξόδου από την κρίση». Τέτοια που απαιτεί συναίνεση αλλά το κυριότερο σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και κυρίως τις τράπεζες.
Γνωστοί οικονομολόγοι αρχίζουν κι αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση π.χ. δεν επιλέγει άλλο δρόμο προς τη σωτηρία. Η απάντηση είναι απλή: Διότι είναι εντολοδόχος. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, έχει δεσμευτεί γι’ αυτά που εφαρμόζει, στο εξωτερικό και στα εγχώρια συμφέροντα.
Ρωτάνε κάποιοι κι έχουν δίκιο: Γιατί να μην υπάρξει σκληρή διαπραγμάτευση και συμφωνία με τις άλλες «προβληματικές» χώρες για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη; Να συνασπιστούν με λίγα λόγια τα «γουρούνια» και να ζητήσουν από την Ευρώπη να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% το πολύ 2%. Σήμερα υπάρχει το εξής σύστημα: Οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο και στη συνέχεια αγοράζουν από το κράτος ομόλογα (δηλαδή το δανείζουν στην ουσία) με επιτόκιο 4% και 5%. Παίρνουν μετά τα ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου και τα δίνουν στην ΕΚΤ για να ξαναδανειστούν.
Αν η Ελλάδα ή άλλη χώρα δανειζόταν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ θα είχε λύσει το πρόβλημά της και δεν θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία. Αλλά ακόμη και τώρα δεν είναι αργά, αρκεί φυσικά να συμφωνήσουν οι Γερμανοί.
Παράλληλα, με την κίνηση αυτή θα μπορούσε να διαγραφεί μέρος του χρέους κι έτσι να γλιτώσουν κάποιες χώρες από την καταστροφή και η Ευρωζώνη να συνεχίσει απρόσκοπτα την ενοποίησή της.
Δυστυχώς, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο κι άλλες στην Ευρώπη δεν μπορούν να τα βάλουν με τους μεγαλοτραπεζίτες. Διότι αν πάνε σε δανεισμό από την ΕΚΤ θα τους παρακάμψουν και θα χάσουν το ξεκάθαρα κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζουν.
Υπάρχουν λοιπόν κι άλλες λύσεις, αλλά ποιος τολμά να συγκρουστεί με τους νεκροθάφτες του μέλλοντός μας;
http://www.antinews.gr/?p=74737
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου