Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πάμε για έκρηξη

του Γ. Κύρτσου

Το βασικό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών είναι ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς κάποιου είδους πολιτική, κοινωνική έκρηξη.
Το ποσοστό της αποχής έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, παρά την προσπάθεια των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πολιτικοποιήσουν, σε διάφορες φάσεις της, την αναμέτρηση, για να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Σε επίπεδο εντυπώσεων και ψήφων το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια υπεροχή έναντι της ΝΔ, παρά τη μαζική φυγή ψηφοφόρων από αυτό. Η πτώση της ΝΔ είναι πιο αργή, γι’ αυτό ενισχύει τη συγκριτική της θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα έχει επέλθει μεγάλη πόλωση, εφόσον η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτους αριθμούς είναι πολύ μικρή.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Παπανδρέου κέρδισε μία σχεδόν οριακή νίκη έναντι της ΝΔ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Εκλέγονται περιφερειάρχες με 20%-25% του συνόλου των ψηφοφόρων, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα αναδειχθούν σε μικρούς πρωθυπουργούς, με σημαντικές αρμοδιότητες και περιορισμένους, λόγω μνημονίου, πόρους.
Ίδια γεύση και σε προβληματικούς δήμους, όπως της Αθήνας και του Πειραιά, όπου η εξάπλωση της φτώχειας και της παράνομης μετανάστευσης αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά των πόλεων. Οι δήμαρχοι στηρίζονται στην υποστήριξη μικρού ποσοστού του εκλογικού σώματος και καλούνται να διαχειριστούν προβλήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τις αρμοδιότητες και τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι η εφαρμογή των σκληρότερων οικονομικών και κοινωνικών μέτρων των τελευταίων δεκαετιών από μια κυβέρνηση που εγκαταλείπεται μαζικά από τους ψηφοφόρους της. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει αρκετά ισχυρό για να επικρατήσει της ΝΔ αλλά εντελώς ανίσχυρο για να εφαρμόσει με επιτυχία τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο και τα συμπληρωματικά μέτρα που επιβάλλονται εξαιτίας της μεγάλης αστοχίας στην οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση.
Ο συνδυασμός λαϊκής δυσαρέσκειας, απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και πρωτοφανούς σκληρότητας οικονομικών και κοινωνικών μέτρων οδηγεί σε πολιτική και κοινωνική έκρηξη.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=77763

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου