Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Άθελη συναίνεση και αποχή για ραγιάδες

Γράφει ο Χρίστος Βαχτσιαβάνος

Οι εκλογές τελείωσαν και ο καθείς μπορεί να αποτιμήσει όπως νομίζει και όπως τον συμφέρει τα εκλογικά αποτελέσματα. Η αλήθεια όμως είναι μονόδρομος εάν επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να διορθώσουμε λάθη και παραλήψεις.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας κερδίσει 8 περιφέρειες έναντι 5 της Ν.Δ. μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και έχοντας ανατρέψει τα δεδομένα κερδίζοντας τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετά από πολλά χρόνια μπορεί κάλλιστα να μιλά για συναίνεση και για ψήφο "δεύτερης ευκαιρίας", ακόμη και αν τέτοιοι συλλογισμοί είναι γενικευμένοι και παράλογοι.


Το γεγονός όμως που συνθέτει την αποτυχία της Ν.Δ. στο δεύτερο γύρο είναι άλλο...Η αδυναμία του λαού να πιστέψει πως αυτές οι εκλογές, στην περιφέρεια τουλάχιστον, έπρεπε να έχουν πολιτικό χαρακτήρα και όχι αυτοδιοικητικό. Μπορεί η Ν.Δ να έπαιζε μόνη της στο αντιμνημονιακό γήπεδο του β' γύρου, καθώς η αριστερά κράτησε αποστάσεις και η δεξιά υπονόμευε, αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για το κόμμα της κεντροδεξιάς.

Οι ψηφίσαντες αρνήθηκαν, στην πλειοψηφία τους, να ψηφίσουν αντιμνημονιακά, δίνοντας έτσι άθελά τους την ευκαιρία στην κυβέρνηση να καπηλεύεται τη σημασία της ψήφου τους για αλλότριους σκοπούς. Άλλοι δε, συνεχίστηκαν να παραμυθιάζονται από τη δήθεν δύναμη της αποχής ενώ το χειρότερο είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι η πρώτοι που θα αντιδράσουν στα μέτρα που έρχονται.

Κάποιοι στο παρελθόν έχουν κάνει θυσίες και έχουν χύσει αίμα για να ασκούμε εμείς σήμερα δικαιώματα όπως αυτό της ψήφου, και πολλοί εξακολουθούν να μένουν απαθής, τραγικά ανεύθυνοι μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, στη δυνατότητα τους να αποδείξουν έστω με το μόνο "όπλο" που τους έχει απομείνει την αντίθεσή τους. Θα σεβαστώ εκείνον που γνωρίζοντας την αδυναμία του να κρίνει το καλύτερο από τα κομματικά υπάρχοντα αρνείται να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου αλλά οι υπόλοιποι, δήθεν ιδεολόγοι της αποχής, αυτιστικά συμπεριφερόμενοι σύμφωνα με τα μιντιακά και ψευτοπροοδευτικά πρότυπα αποτελούν τον πυρήνα του ωχαδερφισμού και της ακρισίας σε αυτή τη χώρα.

Όταν αντιληφθούμε την έννοια του συνετού πολίτη, τότε ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Γιατί όπως είχε πει και κάποιος "σοφός": "Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν πανε να ψηφίσουν". Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό θα συνεχίσουμε να κυβερνόμαστε από τη μειοψηφία και ύστερα θα κατηγορούμε πάλι τους άλλους για το δικό μας χάλι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου