Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κε. Παπακωνσταντίνου, εσείς δε λέγατε πως ο Σαμαράς δεν τολμάει να μιλήσει με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα;

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφρεντ Μαρτένς. Μετά το πέρας της συνάντησής τους έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:


Βίλφρεντ Μαρτένς:  Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά έχουμε μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία, αφού γνωριζόμαστε περισσότερο από 20 χρόνια. Εξίσου στενή είναι η σχέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με  τη Νέα Δημοκρατία.
Με τον κ. Σαμαρά έγινε  μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων  για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης για  θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας  και άλλα διεθνή ζητήματα.
Συζητήσαμε, τέλος,  για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που θα απασχολήσουν την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.



Αντώνης Σαμαράς:  Είχα την τιμή και την  ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Μαρτενς τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το σαφές μήνυμα που έδωσα στον Πρόεδρο Μαρτένς είναι ότι έχουμε στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλωστε το κόμμα μας ξεκίνησε τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τα υποστηρίζει τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Αλλά έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μείγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος.  Όπως έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που επιδεινώνουν την ύφεση μάλλον, παρά περιορίζουν το έλλειμμα.

Αναφορικά με την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, η θέση μας  - όπως την μετέφερα στον Πρόεδρο Μαρτένς - συνοψίζεται σε τρεις έννοιες:

Αξιοπιστία-Αποτελεσματικότητα-Δημοσιονομική Πειθαρχία.

Του εξέφρασα, επίσης, τις πολύ σοβαρές μου ανησυχίες για τα πρόσφατα ρήγματα στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Εξάλλου, εμείς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αυτό σημαίνει υγιείς πολιτικές ελεύθερης αγοράς και δημοσιονομική πειθαρχία, πάνω σε στέρεες βάσεις κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια κοινωνία που διαλύεται.

Για μια ακόμη φορά, ήταν χαρά μου που επισκέφθηκα τον Πρόεδρο Μαρτένς, και είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σε οικονομικά ζητήματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής με έναν εξέχοντα Ευρωπαίο ηγέτη, έναν υποστηρικτή των κοινών μας ιδεών, έναν ειλικρινή φίλο της Νέας Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Θα ήθελα, τέλος, να πω ότι, με ιδιαίτερη χαρά, ο Πρόεδρος Μαρτένς αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να παρευρεθεί στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση του  Ινστιτούτου Δημοκρατίας  «Κων. Καραμανλής», για  παρουσιάσει το βιβλίο του, την πολιτική αυτοβιογραφία του.  

Διαπιστώνετε εσείς κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του Α. Σαμαρά με τα μέλη του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος ή εγώ διαβάζω λάθος;  Κε. Παπακωνσταντίνου, συνεχίστε να βλέπετε φαντάσματα και να αγνοείται την πραγματικότητα. Το μόνο που θα καταφέρετε εντέλει είναι να μετατραπείτε σε περίγελο ανά την επικράτεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου