Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Bloomberg: Η Αθήνα γυρίζει σελίδα από την καταστροφή στην ομαλότητα

Στις κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν την πόλη ομορφότερη και λειτουργικότερη, εστιάζει το ρεπορτάζ

Ήταν μια από τις «θερμές» ημέρες του 2010 όταν μια αδέσποτη σφαίρα έκανε κομμάτια το παράθυρο του γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα στον έκτο όροφο του κτηρίου της Βουλής.


«Αντικατέστησα το παράθυρο γιατί αποφάσισαν ότι αυτή η εποχή  έχει παρέλθει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε μια συνέντευξή του.

Με αυτή την παραστατική εικόνα ξεκινά το Bloomberg  εκτενές ρεπορτάζ για την πόλη της Αθήνας και για τις αλματώδεις προσπάθειες που κάνει η πόλη για να γυρίσει σελίδα πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της χειρότερης κρίσης στη νεότερη ιστορία του τόπου.

Όπως αναφέρει, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Γιώργος Καμίνης, γεννηθείς στη Νέα Υόρκη, επιχειρεί βρει το μονοπάτι της επιστροφής στην ομαλότητα για την Αθήνα, η οποία το 2010 είχε ανακηρυχθεί η λιγότερο ελκυστική πόλη για να ζει κανείς στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη της αμερικανικής εταιρείας  ερευνών Mercer.

Ως γνωστόν, το ποσοστό ανεργίας χτύπησε «κόκκινο», οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25% την τριετία 2009-2011, ενώ το 32%  των καταστημάτων στο κέντρο παρέμεναν κενά μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει κι αυτή είναι η κοινή παραδοχή όσων προσδοκούν την άφιξη τουριστών που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομία. «Οι επενδυτικές ευκαιρίες στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να έχουν σχέση με τον τουρισμό και πιθανώς με την παροχή υπηρεσιών», αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Κινήσεις έχουν γίνει και μάλιστα σημαντικές. Μεταξύ τους, το νέο μουσείο της Ακρόπολης, η βελτιστοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ετοιμάζονται και δράσεις με στόχο να ομορφύνουν, αλλά και να κάνουν την πόλη πιο «λειτουργική» όπως το poroject “Rethink Athens”, με χρηματοδότηση 92 εκατ. ευρώ από την ΕΕ που θα ενώνει το Σύνταγμα με την Ομόνοια, ενώ με γραμμές του τραμ θα ενώνονται επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη συνέχεια, αναφορά γίνεται και στις αποκρατικοποιήσεις, με την ανάπλαση του Ελληνικού από τη Lamda Development, την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και τη δημιουργία Λυρικής Σκηνής και Βιβλιοθήκης από το Ίδρυμα Νιάρχου στο Δέλτα Φαλήρου.

«Δεν αναμένουμε θαύματα, αλλά το κάθε βήμα αποτελεί πρόοδο για τη χώρα», αναφέρει ο  Ιωάννης Τροχόπουλος, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το μόνο που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει σε αυτή την πόλη πάντως, αναφέρει το Bloomberg, είναι η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων να απολαμβάνουν τον καφέ τους, με κρίση ή χωρίς....

(newmoney)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου