Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Παρίσι: 10+1 value for money μπιστρό

Στα απλά μπιστρό στην καρδιά της πόλης τα καθημερινά γεύματα των Παριζιάνων καλοφαγάδων μετατρέπονται σε γιορτή. Αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις για να γευτείτε την κλασική κουζίνα των Γάλλων χωρίς να ξοδέψετε πολλά. 
 
Boco
Οκτώ κορυφαίοι σεφ, όπως οι Anne-Sophie Pic, Régis Marcon και Emmanuel Renaut, επιστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν ένα μενού βασισμένο σε βιολογικές πρώτες ύλες που μπορεί κανείς να φάει εκεί ή να το πάρει σε πακέτο για πικνίκ. Τα φαγητό σερβίρεται σε ανακυκλώσιμα βαζάκια και περιλαμβάνει βραστά αυγά με φακές και κρεμμύδι, λαζάνια με μανιτάρια και σπανάκι ή κρεατόπιτα. Θα το βρείτε σε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης (3 rue Danielle Casanova, τηλ.: 0033 1 42 611767, www.boco.fr, από €10 το άτομο).
 
 
 
 
 
Chartier
Το διασημότερο ίσως, value for money εστιατόριο της πόλης άνοιξε το 1896 και σερβίρει απλά αλλά καλομαγειρεμένα πιάτα όπως φιλέτο μπακαλιάρου σε σάλτσα πράσου, ζουμερό χοιρινό ή αρνίσια παϊδάκια με τραγανές πατάτες τηγανητές (7 rue du Faubourg Montmartre, τηλ.: 0033 1 47708629, www.restaurant-chartier.com, από €10 το άτομο).
 
 
 
Bistrot Victoires
Ένα βήμα από το Λούβρο, το μπιστρό έχει ντεκόρ που μοιάζει βγαλμένο από παλιά καρτ-ποστάλ. Οι ντόπιοι της περιοχής λατρεύουν την παραδοσιακή μπριζόλα με πατάτες τηγανητές αρωματισμένες με θυμάρι αλλά και το ψητό κοτόπουλο. Φινάλε με προφιτερόλ με σος ζεστής σοκολάτας (6 rue La Vrillière, τηλ.: 0033 1 42614378, από €15 το άτομο).
 
  
 
 
Breizh Café
Χωρίς αμφιβολία η καλύτερη κρέπα της πόλης βρίσκεται στη συνοικία Marais. Βιολογικό σιτάρι, χωριάτικα αυγά, εκλεκτή σοκολάτα Valrhona και εξαιρετικό βούτυρο από παραγωγό της Βρετάνης είναι οι πρώτες ύλες που την κάνουν να ξεχωρίζει. Εκτός από τις κλασικές γεύσεις, αξίζει να δοκιμάσετε την κρέπα cancalaise με καπνιστή ρέγκα, πατάτες, κρέμα γάλακτος και αυγοτάραχο. Ανάρπαστα γίνονται και τα στρείδια (109 rue Vieille du Temple, τηλ.: 0033 1 42 721377, www.breizhcafe.com, από €12 το άτομο).
 
 
  
 
 
La Cantine de la Cigale
Άνοιξε πρόσφατα στην καρδιά του Pigalle με το σεφ Christian Etchebest να τιμά την κουζίνα της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θα γευτείτε φασόλια με λουκάνικα ή σιγοψημένη μοσχαρίσια σπάλα, όλα σε χορταστικές μερίδες. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα τυριά από την περιοχή των Πυρηναίων (124 boulevard Rochechouart, τηλ.: 0033 1 55791010, www.cantinelacigale.fr, από €20 το άτομο).
 
  
 
 
L'Ilot
Οι λάτρεις των θαλασσινών κατευθύνονται σε αυτό το μικρό εστιατόριο στο Marais για απλά πιάτα όπως ταραμοσαλάτα, καβούρια, στρείδια, καπνιστά ή μαριναρισμένα ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, ρέγκες ή χέλια (4 rue de la Corderie, τηλ.: 0033 6 95128661, από €15 το άτομο).
 
 
 
 
Frenchie
Αφού μαθήτευσε στο Λονδίνο δίπλα στο Jamie Oliver, o σεφ Gregory Marchard άνοιξε το μπιστρό του στη συνοικία Sentier κι αμέσως έγινε τόσο διάσημο που δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει κράτηση. Εσείς θα γευτείτε τα οικονομικά πιάτα του στο πιο casual εστιατόριο, το Frenchie to go: τραγανά σάντουιτς με χοιρινό, fish and chips, σούπες αλλά και πρωινό που σερβίρεται όλη μέρα (9 rue du Nil, www.frenchietogo.com, από €15 το άτομο).
 
 
  
 
 
Le Petit Clerc
Το αγαπημένο στέκι των ντόπιων κοντά στον πύργο του Άιφελ σερβίρει τα πάντα, από σάντουιτς, ομελέτες και φρέσκες σαλάτες μέχρι κυρίως πιάτα που αλλάζουν καθημερινά όπως μοσχάρι, ψητό κοτόπουλο και μπριζόλες που σερβίρονται με πατάτα ψητή και σαλάτα (129 rue Saint-Dominique, τηλ.: 0033 1 47054644, www.fontainedemars.com, από €18 το άτομο).
 
  
 
 
Le Richer
Βρίσκεται στο 10ο διαμέρισμα, την παλιά συνοικία της εργατική τάξης, όπου σήμερα συνυπάρχουν μπακάλικα με κουρεία Αφρικανών και καινούρια μαγαζιά που ανοίγουν νεαροί Παριζιάνοι. Ένα από αυτά είναι και το καφέ-εστιατόριο Le Richer, όπου θα γευτείτε πρωινό και μεσημεριανό (2 rue Richer, από €15 το άτομο).
 
 
 
La Pointe du Groin
Το τρίτο (και πιο οικονομικό) εστιατόριο του σεφ Thierry Breton βρίσκεται κοντά στον Gare du Nord και σερβίρει πιάτα όπως ουρά βοδιού με πουρέ από σελινόριζα, σάντουιτς με το φημισμένο σπιτικό ψωμί του Breton αλλά και παρέλαση από ορεκτικά. Θα καθίσετε στο μπαρ ή στα μοναστηριακά τραπέζια ενώ μπορείτε να πάρετε και το φαγητό σε πακέτο αν πρόκειται να ταξιδέψετε με το τρένο (8 rue de Belzunce, από €12 το άτομο).
 
 
  
 
 
A La Biche Au Bois
Έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χάρη στην τοποθεσία του σε μια απλή περιοχή κοντά στο Gare de Lyon αλλά και εξαιτίας των απαιτητικών θαμώνων του, που έρχονται καθημερινά νωρίς το μεσημέρι για να τσεκάρουν τα τυριά της ημέρας και να προλάβουν τη νέα τηγανιά από τις πεντανόστιμες φρεσκοκομμένες πατάτες. Στα πιάτα του μενού θα βρείτε βραστά αυγά με μαγιονέζα, coq au vin (κόκορα κρασάτο) και μοσχάρι bourguignon (45 avenue Ledru-Rollin, τηλ.: 0033 1 4343 3438, από €25 το άτομο).
 
  
 

(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου