Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα: Δεν μπορεί να μιλήσει και επικοινωνεί με νοήματα!

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Νέλσον Μαντέλα, το σύμβολο της αντίστασης, ο οποίος, στα 95 του χρόνια, δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.


Ο Νέλσον Μαντέλα εξακολουθεί να είναι «αρκετά άρρωστος» και δεν μπορεί να μιλήσει, αλλά .επικοινωνεί με νεύματα/, δήλωσε η πρώην σύζυγός του, η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα νοτιοαφρικανικής εφημερίδας.

Ο ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο οποίος από το Σεπτέμβριο δέχεται φροντίδες στην κατοικία του, «επικοινωνεί με νεύματα που κάνει με το πρόσωπό του». «Δεν μπορεί να αρθρώσει λέξεις» «εξαιτίας όλων των σωλήνων που έχει στο στόμα του για να αποβάλλονται τα υγρά από τους πνεύμονές του», εξήγησε η Μαντικιζέλα-Μαντέλα στην εφημερίδα Σάντεϊ Ιντιπέντεντ.

«Οι γιατροί μας είπαν πως ελπίζουν ότι θα ξαναβρεί τη φωνή του», διευκρίνισε αρνούμενη κατηγορηματικά ότι ο Νέλσον Μαντέλα είναι συνδεδεμένος με αναπνευστική συσκευή.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής δέχεται φροντίδες κατ' οίκον στο Γιοχάνεσμπουργκ από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως νοσηλεύθηκε επί σχεδόν τρεις μήνες για πνευμονική λοίμωξη.

Μια ομάδα από 22 γιατρούς τον φροντίζει στην κατοικία του και μολονότι η πνευμονία του θεραπεύθηκε, οι πνεύμονές του παραμένουν ευαίσθητοι, δήλωσε η Γουίνι Μαντικιζέλα-Μαντέλα.

«Είναι δύσκολο γι' αυτόν, εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητος στα μικρόβια, πρέπει συνεπώς να βρίσκεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Το δωμάτιό του είναι σαν μονάδα εντατικής θεραπείας», αφηγήθηκε στην εφημερίδα. Όμως «όταν είναι πολύ χαλαρός, είναι καλά».

Τα πνευμονικά προβλήματα του νομπελίστα της Ειρήνης συνδέονται πιθανόν με τη φυματίωση από την οποία είχε προσβληθεί κατά τον εγκλεισμό του στη φυλακή του Ρόμπεν Άιλαντ, όπου πέρασε 18 από τα 27 χρόνια που έμεινε κλεισμένος στις φυλακές του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου