Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ευρωλίγκα: Επική ανατροπή του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι

Αν και βρέθηκε να χάνει με 15 πόντους στο ημίχρονο και με 14 στα τέλη της 3ης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έκανε τη μεγάλη ανατροπή και με ηγέτη το Νίκο Παππά (24 πόντους) επικράτησε στην παράταση με 90-86 του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι (74-74 καν. αγ.) και πανηγύρισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στην Ευρωλίγκα και δεύτερη στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του 4ου ομίλου.


Το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού την περασμένη σεζόν, η άμυνά του, δε λειτούργησε στο πρώτο μέρος στη «Χάλα Πιονίρ», όπως ακριβώς και πριν από δύο εβδομάδες στη Λιθουανία, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας γνώρισαν την πρώτη τους ήττα από τη Λιέτουβος Ρίτας. Στο δεύτερο μέρος όμως, όλα άλλαξαν. Η άμυνα της ελληνικής ομάδας ήταν απροσπέλαστη, ο Παππάς έκανε το «ματς της ζωής του» και ο Παναθηναϊκός έφερε τα πάνω κάτω.

Μπροστά σε 8.500 οπαδούς της η ομάδα του Ράντονιτς έδειξε ότι ήταν έτοιμη για την πρώτη εφετινή της νίκη στη διοργάνωση από το πρώτο ημίχρονο. Μετά το πρώτο 10λεπτο, στο οποίο οι Σέρβοι προηγήθηκαν με 26-22, στη δεύτερη περίοδο έκαναν...πάρτι μέσα κι έξω από τη ρακέτα των «πρασίνων» και «οικοδόμησαν» διαφορά 15 πόντων (48-33) με το κλείσιμο του πρώτου 20λεπτου.
Ο Γιάκα Μπλάζιτς με 12 πόντους και ο Ράσκο Κάτιτς με 8 ήταν αυτοί που έκαναν τη ζημιά στο «τριφύλλι» στο πρώτο ημίχρονο. Οι «πράσινοι» που ξεκίνησαν με το Μάικλ Μπατίστ πολύ «ζεστό» (4/4 σουτ δύο πόντων) μετά το πρώτο 5λεπτο του ματς δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το ρυθμό, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους, που έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ.

Εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο. Με ηγέτη το Νίκο Παππά και άμυνα για...σεμινάριο οι «πράσινοι» έκαναν σερί 12-0 και μείωσαν σε 48-45, με τον Ερυθρό Αστέρα να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι στην περίοδο αυτή μετά από 5 λεπτά (50-45). Η στιγμιαία χαλάρωση των παικτών του Πεδουλάκη έδωσε την ευκαιρία στους Σέρβους να ξεφύγουν και πάλι με 10 πόντους (56-46). Δύο εύστοχες βολές του Μαυροκεφαλίδη κατέβασαν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό και παρά την ευκαιρία που είχε ο Κάρι για να μειώσει κι άλλο, το σκορ της 3ης περιόδου δεν άλλαξε (56-48).

Το «μαγικό» πεντάλεπτο του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του τρίτου 10λεπτου δεν είχε συνέχεια. Ο Ερυθρός Αστέρας εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των παικτών του Πεδουλάκη στις αρχές της τελευταίας περιόδου και ξέφυγε με 14 πόντους (62-48). Ο Παππάς με πέντε πόντους μείωσε σε 62-53 περίπου 7 λεπτά πριν το τέλος κι από κει και πέρα το ματς έγινε θρίλερ. Περίπου 2.5 λεπτά πριν το τέλος ο Παναθηναϊκός έφερε τη διαφορά στο -4 (67-63), στη συνέχεια με τρίποντο του Διαμαντίδη στο -1 (67-66) και αμέσως μετά με νέα καλή άμυνα και «γκολ-φάουλ» του Παππά πέρασε μπροστά με 69-67.  Η διαφορά, αυτή την φορά υπέρ των πρασίνων,  έφτασε και στο +4 με βολές του Διαμαντίδη, ο οποίος στα κρίσιμα τελευταία λεπτά ευστόχησε στη μία από τις δύο ελεύθερες βολές, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι με τρίποντο του Σιλμπ να στείλουν το ματς στην παράταση (74-74).
Εκεί μέτρησε περισσότερο η εμπειρία της ελληνικής ομάδας. Οι παίκτες του Πεδουλάκη ήταν ψύχραιμοι και με καθοριστικό καλάθι του Ματσιούλις 14''' πριν τη λήξη έφτασαν στη μεγάλη νίκη.

(naftemporiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου