Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ομπάμα: Σταματήστε να παρακολουθείτε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα

Εντολή στη NSA να σταματήσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των πρακτικών συλλογής δεδομένων, όπως δήλωσε στο Reuters, πηγή προσκείμενη στο θέμα.


Η διαταγή αυτή αποτελεί την πιο πρόσφατη κίνηση του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποδείξει πως υπάρχει προθυμία να περιορίσει τις παρακολουθήσεις, από τότε που ο πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τεράστιου αριθμού δεδομένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι παρακολουθήσεις είχαν στόχο συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ καθώς και αμερικανούς πολίτες.

Η παρακολούθηση των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως. Οπως αναφέρει το Reuters, οι λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων κατασκοπείας συνήθως παραμένουν άκρως απόρρητες.

Σε σχετική ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονική παρακολούθηση με στόχο τις έδρες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον». Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε εάν η NSA παρακολουθούσε τους δύο οργανισμούς στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, ο Ομπάμα, διέταξε τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές, περίπου την ίδια χρονική περίοδο που έδωσε εντολή στην NSA να περιορίσει τις υποκλοπές στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου