Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση-σοκ για τη σύγχρονη δουλεία: 30 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ακόμη σκλάβοι

Παρά την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά την οικονομική ανάπτυξη, την άνθιση των επιστημών και τον εκδημοκρατισμό των κρατών, η ανθρωπότητα ζει ακόμη με τη μαύρη τρύπα της δουλείας: Σχεδόν 30 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες δουλείας, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την οργάνωση WalkFree. Η Ινδία φέρεται να είναι στην πρώτη θέση καθώς οι μισοί από τον παγκόσμιο αριθμό «δούλων» ζουν εκεί.


Συνολικά τα τρία τέταρτα των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας βρίσκονται στην Ασία, αναφέρει η νεοσυσταθείσα οργάνωση με έδρα την Αυστραλία , που υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον ιδρυτή της Microsoft και φιλάνθρωπο Μπιλ Γκέιτς .

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο, στην Ινδία ζουν 14 εκατ. άνθρωποι σε συνθήκες και υπό καθεστώς σκλαβιάς, στην Κίνα 2,9 εκατ. και στο Πακιστάν πάνω από δύο εκατ. Ακολουθούν η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ( ΛΔΚ ), η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές. Οι δέκα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν τα 22 από τα 29,8 εκατομμύρια που ζουν σαν σκλάβοι

Στην Ινδία , «ολόκληρες κοινότητες στα βόρεια χωριά υποδουλώθηκαν, και αναγκάζονται να δουλεύουν για την κατασκευή τούβλων ή να εργάζονται στα λατομεία . Τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν σε αργαλειούς για να φτιάχνουν τις κουβέρτες που πωλούνται στα καταστήματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικ Γκρόνο επικεφαλής της WalkFree.

Ωστόσο , αν λάβει κανείς υπόψη το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρα που είναι υπό καθεστώς σκλαβιάς τότε την πρώτη θέση έχει η Μαυριτανία, καθώς το 4 % των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα είναι υπόδουλοι. « Εξακολουθούν να υπάρχουν κληρονομικοί σκλάβοι στη Μαυριτανία , τα παιδιά γεννιούνται σκλάβοι και αναγκάζονται να εκτελούν οικιακές εργασίες ή να εργάζονται στα χωράφια» , λέει ο Νικ Γκρόνο.

Ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας είναι κάπως διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε στο δέκατο όγδοο αιώνα , την εποχή του δουλεμπορίου. «Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας . Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν », σύμφωνα με τον Γκρόνο.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου