Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Είκοσι χρόνια κάθειρξη για τον Άκη Τσοχατζόπουλο! - 12 σε Βίκυ και Αρετή Τσοχατζοπούλου

Είκοσι χρόνια κάθειρξη για τον Ακη Τσοχατζόπουλο - 12 σε Βίκυ - Αρετή
Ποινή φυλάκισης 20 ετών στον Ακη Τσοχατζόπουλο, 12 ετών στη σύζυγό του Βίκυ αλλά και στην κόρη του Αρετή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο νωρίτερα είχε κρίνει ένοχο τον πρώην υπουργό  για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση. Επίσης ένοχοι κρίθηκαν 16 συγκατηγορούμενοί του, ενώ δύο κρίθηκαν αθώοι.


Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν:

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση με μόνη εξαίρεση αυτή που αφορούσε την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή και επέβαλε τις εξής ποινές:

Ακης Τσοχατζόπουλος: 20 έτη Αστέριος Οικονομίδης - 12 έτηΕυφροσύνη Λαμπροπούλου - 13 έτηΝικόλαος Ζήγρας - 6 έτηΓιώργος Σαχπατζίδης - 13 έτηΑρετή Τσοχατζοπούλου - 10 έτηΒίκυ Σταμάτη - 12 έτηΙωάννης Σμπώκος - 16 χρόνιαΤαλιτά-Μαρία Τσεκούρα - 10 έτηΝικόλαος Γεωργουλάκης - 10 έτηΠαναγιώτης Σταμάτης - 6 έτηΟράτιος Μελάς - 10 έτηΚωνσταντίνος Αντωνιάδης - 10 έτηΓκούντρουν Μολντενάουερ (πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου) - 6 έτηΦώτιος Αρβανίτης - 6 έτηΝικόλαος Καρατζάς - 6 έτηΓεώργιος Κωνσταντάτος - 10 έτη

Εισαγγελείς: Να μην αναγνωρισθεί σε κανέναν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου

Απέρριψαν τα αιτήματα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου για τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους 12 συγκατηγορούμενούς του οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, οι εισαγγελείς.

«Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βίος», σημείωσε χαρακτηριστικά η τακτική εισαγγελέας της δίκης Γεωργία Αδειλίνη.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «κατ' επίφαση έντιμο βίο» αλλά και για «εγκληματική δράση, εκτεταμένη χρονικά», που αναδεικνύει προσωπικότητες με «ροπή στην παραβατικότητα».

Αντιθέτως, πρότεινε να αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βιος στους τέσσερις κατηγορούμενους που δεν επιβαρύνονται με την κατ΄επάγγελμα τέλεση του αδικήματος, δηλαδή τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, τον Φώτη Αρβανίτη και τον Νίκο Καρατζά.

Οσον αφορά «το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς» η κυρία Αδειλίνη τόνισε ότι δεν συντρέχει για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης» και ζήτησε να αναγνωρισθεί μόνο για την Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, τον Νικόλαο Γεωργουλάκη, τους Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Γεώργιο Κωνσταντάτο, τον Παναγιώτη Σταμάτη, τον Φώτη Αρβανίτη, τον Νίκο Καρατζά.

Την εισήγηση προσυπέγραψε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ζητώντας, μεταξύ άλλων, κι αυτός να αναγνωρισθεί πρότερος έντιμος βιος στους τέσσερις.

Η τακτική εισαγγελέας, παράλληλα, εισηγήθηκε να αναγνωρισθεί στον Νίκο Ζήγρα το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεση του, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε». Ωστόσο, εισηγήθηκε να μην αναγνωρισθεί το εν λόγω ελαφρυντικό στην Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία είχε παραχωρήσει τα τρία ακίνητα στο Δημόσιο. «πρόκειται για ήδη κατασχεμένα ακίνητα, και για μια κίνηση που δεν μπορεί να αξιολογηθεί».

Τέλος, η κυρία Αδειλινη ήταν αρνητική και στην αναγνώριση του ελαφρυντικού της σχέσης εξάρτησης, τόσο για τη Φρόσω Λαμπροπούλου όσο και για τη Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Στη δεύτερη, γιατί υπήρχε δικαστική απόφαση για την καταβολή της μηνιαίας διατροφής, και στην πρώτη, γιατί πρόκειται για «ελεύθερη επαγγελματία», καθώς και «ώριμη και μορφωμένη γυναίκα».

Η εισαγγελική πρόταση για μη αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, κύμα αντιδράσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

«Περίμενα μια ελάχιστη τεκμηρίωση», σημείωσε ο Μιχάλης Δημητράκοπουλος συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου. «Δεν αναγνωρίζεται ο πρότερος έντιμος βίος στην Αρετή, ενώ αναγνωρίζεται σε ανθρώπους που έφεραν τόνους ναρκωτικών στη χώρα; Αντί να δούμε την αρχή της επιείκειας, που θέλει η νομική μας παράδοση, βλέπουμε την αρχή της αναλγησίας! Επιτέλους, δείξετε λίγη επιείκεια! Αν μείνουν ορφανά τέσσερα παιδιά (και ένα της Βίκυς Σταμάτη), πιστεύετε ότι θα σας πει κανείς "μπράβο"; Τα έδωσε όλα η Αρετη. Αν μπορούσε να δώσει και την ψυχή της, για να είναι κοντά στα παιδιά της, θα το είχε κάνει».

«Πρέπει να λησμονήσω ο,τι έχω μάθει στα τόσα χρόνια της μαχόμενης δικηγορίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέζος, συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Σμπώκου κάνοντας λόγο για «παραποίηση και παραμόρφωση» από τους δύο εισαγγελείς.

«Είναι πρωτοφανής η πρόταση των εισαγγελέων, διεκδικεί την πρωτοτυπία της ακραίας σκληρότητας. Που το βρήκατε, κυρία εισαγγελέα, αυτό το "κατ´ επίφαση έντιμο βίο"; Εστιάζετε στα 2,5 χρόνια της θητείας στο ΥΕΘΑ. Και τα άλλα πενήντα; Που πάνε; Διαγράφονται; είναι έωλος, απαράδεκτος ισχυρισμός. Πως τεκμηριώνονται αυτό;», υπογράμμισε ο συνήγορος, λέγοντας ότι η πρόταση συνιστά «βαθύτερο εκτροχιασμό».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου