Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΓΑΜΟ-ΜΠΕΛΑΔΕΣ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 119'

WEDDING CRASHERS. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ντόμπκιν, με τους Όουεν Γουίλσον, Βινς Βον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.

Δυο αμετανόητοι εργένηδες έχουν χόμπι να πηγαίνουν απρόσκλητοι σε γάμους για να βρίσκουν εύκολα θύματα για τη λίστα των σεξουαλικών τους κατακτήσεων. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή, όταν φλερτάρουν με τις κόρες ενός πολιτικού, οι οποίες τους προσκαλούν για σαββατοκύριακο στο εξοχικό τους.


Έχει σεξίστικα καλαμπούρια, κολυμπά σε ένα απόλυτα «χαζοβιόλικο» κλίμα, εναλλάσσει χονδροειδείς καταστάσεις με έξυπνες σατιρικές βολές για τις αντιλήψεις του Αμερικανού για το σεξ και το γάμο ή τα κοινωνικά ήθη της πλουτοκρατίας. Γελάς από την αρχή μέχρι το τέλος, ενίοτε με αμηχανία για τη χαζομάρα αυτών που βλέπεις, όμως είναι μια συντριπτική κωμωδία που οφείλει πολλά στο πηγαίο κωμικό ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών του.


ΔΟΛΩΜΑ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

STAR 22.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 101'

STONE. Αμερικανική ταινία του Τζον Κάραν, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Έντουαρντ Νόρτον, Μίλα Γιόβοβιτς.

Μπορεί ο Θεός να επισκέπτεται συχνά τους πιστούς σε αυτόν κατοίκους της επαρχιακής Αμερικής, αλλά όχι πάντα για καλό. Πολλές φορές μόνο και μόνο για να τους βάλει σε πειρασμό, όπως τον καθωσπρέπει κι έτοιμο να βγει στη σύνταξη Τζακ Μέιμπρι, ανώτερο σωφρονιστικό υπάλληλο με μέγιστο ηθικό δίλημμα. Να ενδώσει ή όχι στη γοητεία της σέξι Λουσέτα, συζύγου ενός καταδικασμένου εμπρηστή που θέλει να αποφυλακιστεί, διακινδυνεύοντας τον ήσυχο όσο και συμβατικό γάμο του; Ένα παιχνίδι αποπλάνησης ξεκινά και γρήγορα φεύγει εκτός ελέγχου, καθώς οι τέσσερις παίκτες (δύο ζευγάρια) αντιμετωπίζουν ο καθένας τους δικούς του δαίμονες.

Με επίκεντρο τον ψυχολογικά αποσυντονισμένο Τζακ, ο Κάραν («Δεν Μένουμε πια Εδώ», «Βαμμένο Πέπλο») στήνει αυτό το παιχνίδι με χολιγουντιανό ρεαλισμό, το εξελίσσει με ρυθμό, αλλά χωρίς εκπλήξεις, ούτε υπερβολές, και το ολοκληρώνει λίγο πιο φωναχτά απ’ ό,τι θα ταίριαζε στο εσωτερικό δραματικό του τέμπο. Εν τω μεταξύ, οι Ντε Νίρο και Νόρτον μονομαχούν με ερμηνευτική άνεση και τακτ, η Φράνσις Κονρόι («Γραφείο κηδειών Φίσερ») κλέβει τις εντυπώσεις κι ένα μονίμως ανοιχτό χριστιανικό ραδιόφωνο εξηγεί το νόημα σε όσους δεν το κατάλαβαν.


Η ΚΟΝΤΕΣΣΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ

STAR 02.15
Εποχής, 2005 (Έγχρ.), 138'

THE WHITE COUNTESS. Αμερικανοαγγλική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Ρέιφ Φάινς, Νατάσα Ρίτσαρντσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Στη Σαγκάη το 1936, λίγο πριν την ιαπωνική εισβολή, ο Τζάκσον ένας τυφλός Αμερικανός διπλωμάτης, φτιάχνει το ιδανικό μπαρ με την βοήθεια του Ματσούντα, ενός μυστηριώδη Ιάπωνα. Εκεί προσλαμβάνει ως συνοδό κυριών και την Σοφία, μια έκπτωτη Ρωσίδα κοντέσα που είναι το μαύρο πρόβατο της πρώην αριστοκρατικής οικογένειάς της.

Το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο αξιοποιείται μόνο «διακοσμητικά», ενώ άνιση είναι η σχέση πρωσωπικού-ιστορικού στοιχείου σ’ αυτό το άνισο μελόδραμα που ούτε το δυνατό καστ μπορεί να διασώσει.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου