Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 3

ANT1 21.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 126'

MISSION: IMPOSSIBLE 3. Αμερικανική ταινία του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, με τους Τομ Κρουζ, Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν, Βινγκ Ρέιμς.

Aν και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ετοιμάζεται να παντρευτεί, o Ίθαν Χαντ τα βάζει με έναν επικίνδυνο έμπορο όπλων.

Η τρίτη «Επικίνδυνη Αποστολή» έχει κάτι από την ατμόσφαιρα της τηλεοπτικής σειράς, ενώ οι δημιουργοί δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να ανταγωνιστούν το μύθο του Τζέιμς Μποντ. Παρότι ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς (ο οποίος μέχρι τότε είχε την εμπειρία του «Lost» και του «Alias») κάνει εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, η τηλεοπτική πείρα τού επιτρέπει να ξεχωρίσει και να διακριθεί ως καλός σκηνοθέτης του σινεμά δράσης.



FIREWALL: ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ALPHA 21.00
Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 105'

Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Λονκρέιν, με τους Χάρισον Φορντ, Πολ Μπέτανι, Βιρτζίνια Μάντσεν.

Μια συμμορία κρατά ομήρους την οικογένεια του Τζακ Στάνφιλντ, υπεύθυνου ασφαλείας μιας τράπεζας, εκβιάζοντάς τον να κάνει μια μεγάλη χρηματική μεταφορά μέσω Ίντερνετ.

Υποτονική αστυνομική περιπέτεια, η οποία δεν καταφέρνει να σε συνεπάρει ούτε ως οικογενειακό θρίλερ ούτε ως ιστορία ληστείας. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ο ηλικιωμένος και βαριεστημένος Χάρισον Φορντ.


ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ PARTY

STAR 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 90'

Ελληνική ταινία της Κριστίν Κρόκος, με τους Φαίη Ξυλά, Άλεξ Δημητριάδη, Χρύσα Ρώπα.

Η Μαρίνα παντρεύεται τον Ηλία στην Κρήτη. Όμως η διαδρομή από την εκκλησία μέχρι το γαμήλιο πάρτι αποδεικνύεται άκρως επεισοδιακή.

Προβληματικό σενάριο, λανθασμένες επιλογές στο καστ, σκηνοθεσία που περιορίζεται στην «εκτέλεση» και το «στήσιμο των πλάνων», χωρίς όμως μια εις βάθος επεξεργασία του δραματουργικού υλικού (κακοστημένα κωμικά γκαγκ, στιγμές φαρσοκωμωδίας με άκυρα σεξουαλικά υπονοούμενα, ερμηνείες φορτωμένες με υπερβολή, αναξιοποίητοι δεύτεροι ρόλοι). Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Ελληνοαμερικανίδας Κριστίν Κρόκος επί ελληνικού εδάφους έχει περιπέσει σε όλα τα παραπάνω αμαρτήματα. Να πούμε, τέλος, ότι δεν ξανάδαμε γάμο-υπερπαραγωγή (με πάρτι σε αρχοντικό κτήμα) ανάμεσα σε δύο οικογένειες μιας κοινωνικής επιφάνειας για συνολικά δεκατέσσερις (!) καλεσμένους. Ε, κι όλα αυτά δεν μπορούν να καμουφλαριστούν πίσω από την ιλουστρασιόν, διαφημιστική αισθητική.


ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

STAR 22.45
Περιπέτεια, 2000 (Έγχρ.), 115'

RULES OF ENGAGEMENT. Αμερικανική ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν, με τους Τόμι Λι Τζόουνς, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Γκάι Πιρς.

Ένας ταγματάρχης, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας της Υεμένης, διατάσσει να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές. Οδηγείται στο στρατοδικείο και την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ένας αλκοολικός στρατιωτικός δικηγόρος, ο οποίος, όμως, υπήρξε συμπολεμιστής του στο Βιετνάμ.


ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ

ALPHA 23.00
Περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 102'

THE ESCAPIST. Αγγλο-ιρλανδική ταινία του Ρούπερτ Γουάιατ, με τους Μπράιαν Κοξ, Ντέιμιεν Λιούις, Τζόζεφ Φάινς.

Κανείς δεν μπορεί να στήσει μια ταινία απόδρασης καλύτερα από τους Αμερικανούς. Να όμως που ο πρωτοεμφανιζόμενος Άγγλος Ρούπερτ Γουάιατ καταφέρνει –με όπλα ένα απόλυτα στιβαρό σενάριο και ευφυές πνεύμα– να μπολιάσει το επίπεδο είδος των prison break ταινιών με μερικές πρωτότυπες ιδέες. Αρχικά χτίζει με ακρίβεια ψηφιδωτού τους βασικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας τα διαρκή φλας μπακ πότε για να ανατρέξει στο αποκαλυπτικό παρελθόν και πότε στις γεμάτες αδρεναλίνη σεκάνς της απόδρασης.

Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της ταινίας, ο Γουάιατ αρχίζει να δένει σταδιακά την πλοκή με το προσωπικό δράμα των πρωταγωνιστών, αφήνοντας μια απροσδιόριστη μεταφυσική αύρα να πλανάται πάνω από το φιλμ μέχρι το συναρπαστικό τέλος. Οι «Τάσεις Φυγής» προβλήθηκαν στο Σάντανς αποσπώντας θετικότατα σχόλια και πολλές υποσχέσεις για τον πρωτάρη σκηνοθέτη του, που αργότερα τις εκπλήρωσε στο αλληγορικό μπλοκμπάστερ «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση». Ωστόσο, η straight-to-DVD κυκλοφορία της ταινίας πέρασε στα ψιλά την πολυεπίπεδα αριστοτεχνική ερμηνεία του παλαίμαχου Μπράιαν Κοξ, ο οποίος κέρδισε κι ένα BAFTA (έστω και σκοτσέζικο) γι’ αυτήν την κινηματογραφική απόδραση.


AMERICAN BEAUTY

ΑΝΤ1 23.50
Δραματική, 1999 (Έγχρ.), 117'

Αμερικανική ταινία του Σαμ Μέντες με τους Κέβιν Σπέισι, Ανέτ Μπένινγκ, Γουές Μπέντλι.

Ένας τυπικός επιτυχημένος αστός παραιτείται μια μέρα από τη δουλειά του, αφήνεται στην ηδονή των ερωτικών του φαντασιώσεων, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξαναβρεί κάτι από τη χαμένη ελευθερία των φοιτητικών του χρόνων. Σε μια τόσο όμως κυνική και σκληρή κοινωνία, το δικαίωμα στην τεμπελιά είναι ανέφικτο όνειρο και ο ήρωας θα τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Έξοχο μαύρο χιούμορ και πολλαπλές απομυθοποιήσεις στην πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του καταξιωμένου Βρετανού θεατράνθρωπου Σαμ Μέντες. Τιμήθηκε με πέντε Όσκαρ.


ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

MEGA 01.15
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 112'

PANIC ROOM. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, με τους Τζόντι Φόστερ, Κρίστεν Στιούαρτ, Τζάρεντ Λέτο.

Μια πρόσφατα διαζευγμένη μητέρα παγιδεύεται με την 15χρονη κόρη της σ’ ένα δωμάτιο-κρησφύγετο, ύστερα από την εισβολή τριών ληστών.

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ τιμά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (και με την ίδια μανία για μονοπλάνα) ένα κατεξοχήν χιτσκοκικό σασπένς. Αν και απουσιάζουν οι ψυχαναλυτικές διαστάσεις των χιτσκοκικών ηρώων στους εδώ μονοδιάστατους ήρωες, και υπηρετούνται χωρίς παρέκκλιση οι κανόνες του είδους, είναι υπέρ του Φίντσερ ότι αποφεύγει τα αβανταδόρικα εφέ τρόμου και ότι εξασφαλίζει την αγωνία για όλη τη διάρκεια της ταινίας.


ΑΝΗΣΥΧΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

STAR 01.30
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 85'

THE RETURN. Αμερικανική ταινία του Ασίφ Καπάντια, με τους Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Σαμ Σέπαρντ, Άνταμ Σκοτ.

Η Τζοάνα, μια επιτυχημένη εικοσιπεντάχρονη που ταξιδεύει διαρκώς λόγω δουλειάς, βλέπει διαρκώς βίαια οράματα σχετικά με μια γυναίκα που της μοιάζει. Φτάνει σε μια επαρχιακή πόλη του Τέξας κι εκεί αρχίζει να συμπληρώνει το παζλ.

Καλογυρισμένο θρίλερ, χωρίς όμως καμία σοβαρή διάθεση για φιλοσοφικές αναζητήσεις. Χρησιμοποιεί απλώς όλες τις ευκολίες του είδους, με χαρακτήρες χωρίς κανένα ιδιαίτερο βάθος και ανερμάτιστη σεναριακή δομή στο φινάλε.


NAPOLEON DYNAMITE

ΑΝΤ1 02.20
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 82'

Αμερικανική ταινία του Τζάρεντ Χες, με τους Τζον Χέντερ, Έφρεν Ραμίρεζ, Σάντι Μάρτιν.

Σαν να ζωντάνεψαν οι Simpsons Ο νεαρός Ναπολέων ζει σε μια πόλη του Άινταχο με την περίεργη οικογένειά του και ένα φίλο που θέλει να γίνει πρόεδρος του σχολείου.

Το ντεμπούτο του Τζάρεντ Χες («Nacho Libre») είναι μια εσωστρεφής, δύστροπη, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη geek κωμωδία που έφτιαξε ολόκληρη σχολή και δίνει τον ορισμό του off-beat χιούμορ.


ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ 

STAR 03.15
Περιπέτεια, 1993 (Έγχρ.), 90'

EXCESSIVE FORCE. Αμερικανική ταινία του Τζον Χες, με τους Τόμας Ίαν Γκρίφιν, Λανς Χένρικσεν, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς.

Ένας αστυνομικός, που θέλει για λόγους εκδίκησης να σκοτώσει το αφεντικό της μαφίας, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια συνωμοσία όταν ο στόχος του δολοφονείται από άλλους.

Μετά από τόσες και τόσες ίδιες ταινίες, να λέμε «πάλι καλά» που οι υπηρέτες του νόμου δεν ζητούν επίδομα ηθικών διλημμάτων.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου