Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΦΕΓΓΑΡΟΦΩΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 

STAR 21.00
Φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 103'

THE SECRET OF MOONACRE. Διεθνής συμπαραγωγή του Γκαμπόρ Τσούπο, με τους Ντακότα Μπλου Ρίτσαρντς, Ίοαν Γκρίφιντ, Τιμ Κάρι.

Ένα ορφανό κορίτσι ανακαλύπτει ότι είναι η τελευταία Πριγκίπισσα του Φεγγαριού και ότι υπάρχει μία διαμάχη ανάμεσα στην οικογένειά της και μια άλλη οικογένεια που αν δεν επιλυθεί θα ξεσπασει μια κατάρα.

Από το σκηνοθέτη της «Γέφυρας της Τεραμπίθια», άλλη μεταφορά ενός βιβλίου φαντασίας (του «The Little White Horse» του 1946) που έχει πολλές ομοιότητες θεματικά (αν και υστερεί θεαματικά) με «Το Χρονικό της Νάρνια» ή τον Λέμονι Σνίκετ.



ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ 

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1982 ( Έγχρ.), 90'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Στάθη Ψάλτη, Πάνο Μιχαλόπουλο, Καίτη Φίνου.

Ο Ψάλτης εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του παραγωγού πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού για να εκφράσει με καψουροτράγουδα τον έρωτά του για την Κούλα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κλείσει το σταθμό του αντίπαλου Γαρδέλη.

Η συμφιλίωση των «λαϊκών» και των «ξένων/μοντέρνων» επέρχεται στο τέλος με ένα σούπερ-κιτς χορευτικό.


ΕΠΤΑ ΜΕΡΕΣ ΦΑΓΟΥΡΑ

ΑΝΤ1 21.15
Κωμωδία, 2007 (Έγχρ.), 116'

THE HEARTBREAK KID. Αμερικανική ταινία των Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι, με τους Μπεν Στίλερ, Μισέλ Μόναχαν, Μαλίν Άκερμαν.

Ένας ορκισμένος εργένης κάνει τελικά το τολμηρό βήμα του γάμου με την ιδανική φαινομενικά γυναίκα. Στη διάρκεια, όμως, του μήνα του μέλιτος σε resort του Μεξικού, η σέξι γυναίκα του αποδεικνύεται ένας μεγάλος εφιάλτης, ενώ πέφτει κατά τύχη πάνω σε μια πολλά υποσχόμενη νεαρή κοπέλα.

Διασκευάζοντας την ομότιτλη ταινία του 1972 με την Σίμπιλ Σέμπερντ, οι αδερφοί Φαρέλι ξαναχτυπούν με το γνώριμο ύφος της χοντροκομμένης σεξιστικής πλάκας. Ο κατά τα άλλα πολύ καλός κωμικός Μπεν Στίλερ παγιδεύεται πίσω από μια πελώρια καρικατούρα του εαυτού του, η δε Μαλίν Άκερμαν, στο ρόλο της συζύγου, ακολουθεί ασθμαίνοντας και σε κατάσταση μόνιμης υστερίας προκειμένου να πάρει τη θέση της Κάμερον Ντίαζ.


ΞΑΦΝΙΚΑ… 30

MEGA 22.30
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 98'

13 GOING ON 30. Αμερικανική ταινία του Γκάρι Γουίνικ, με τους Τζένιφερ Γκάρνερ, Μαρκ Ράφαλο, Τζούντι Γκριρ.

Μια δεκατριάχρονη εύχεται στα γενέθλιά της να γίνει 30 και, πράγματι, ξυπνάει στην ηλικία που ευχήθηκε ως συντάκτρια περιοδικού.

Αν μας ρώταγε θα τη συμβουλεύαμε να ξυπνήσει ως… οτιδήποτε άλλο.


BEOWULF

STAR 23.15
Κινούμενα σχέδια, 2007 (Έγχρ.), 115'

Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τους Ρέι Γουίνστοουν, Άντονι Χόπκινς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν.

Το 2004, ο Ρόμπερτ Ζεμέκις πειραματίστηκε στο «The Polar Express» με την πρωτοποριακή τεχνική performance capture, με την οποία η ερμηνεία πραγματικών ηθοποιών περνά από ψηφιακή επεξεργασία, καταλήγοντας ένα «ζωντανό» κινούμενο σχέδιο. Εξελίσσοντάς την ακόμα περισσότερο, αποφάσισε να μεταφέρει με τον ίδιο τρόπο στην οθόνη τον παλαιότερο επικό μύθο της αγγλικής γλώσσας. Το «Beowulf», ένα ποίημα 3.000 στίχων γραμμένο σε παρήχηση, αφηγείται θρύλους των Βίκινγκς του 6ου αιώνα μ.Χ. Βασισμένο σε προφορικές παραδόσεις, εμφανίστηκε γεμάτο ετεροχρονισμένες προσθήκες για πρώτη φορά το 900 μ.Χ. και αντιμετωπίστηκε σαν ένα ιστορικής, αλλά φτωχής λογοτεχνικής αξίας κείμενο. Επανεκτιμήθηκε μόλις πρόσφατα, κυρίως χάρη στον εμφανώς επηρεασμένο από το «Beowulf» συγγραφέα του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη κινηματογραφική του μεταφορά ήταν η στέρεα όσο και δημιουργική σεναριακή διασκευή του χαοτικού αφηγηματικά ποιήματος. Ο Νιλ Γκάιμαν (δημιουργός του κόμικς «Sandman») κι ο Ρότζερ Έιβαρι (Όσκαρ για το «Pulp Fiction») διατήρησαν τον επικό χαρακτήρα, προσέθεσαν μια ενήλικη νότα στην αναπαράσταση εποχής και δημιούργησαν έναν «τρισδιάστατο» ήρωα δράσης, εστιάζοντας στην εσωτερική μάχη του Μπέογουλφ με τον πειρασμό, τη γοητεία της εξουσίας και το τίμημα της δόξας. Ούτε όμως κι ο Ζεμέκις φοβήθηκε τις πολλές διαστάσεις του μύθου. Κατάφερε, αντίθετα, να ισορροπήσει το ρεαλισμό με το φανταστικό στοιχείο και, κρατώντας με τη βοήθεια του κινουμένου σχεδίου μια χιουμοριστικά αποστασιοποιημένη ματιά, φύτεψε στην καρδιά μιας τυπικής χολιγουντιανής περιπέτειας ένα πειστικό υπαρξιακό δράμα.


ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

ALPHA 23.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 103'

IRRESISTIBLE. Αυστραλιανή ταινία της Αν Τέρνερ, με τους Σούζαν Σάραντον, Σαμ Νιλ, Έμιλι Μπλαντ.

Μια γυναίκα καταλαμβάνεται από την εμμονή ότι η συνάδελφος του άντρα της προσπαθεί να τον αποπλανήσει ερωτικά.

Την έχουμε δει άπειρες φορές την ιστορία, μόνο που εδώ –χάρη και στις ερμηνείες της Σούζαν Σάραντον και του Σαμ Νιλ– οι υποψίες διογκώνονται σε εμμονές και η καθημερινότητα μετατρέπεται σε θρίλερ.


ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

MEGA 00.45
Περιπέτεια, 2001 (Έγχρ.), 80'

THE ONE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Γουόνγκ, με τους Τζετ Λι, Κάρλα Γκουτζίνο, Ντελρόι Λίντο.

Ένας πράκτορας ταξιδεύει σε παράλληλα σύμπαντα και σκοτώνει τα alter ego του, κάτι που του προσδίδει υπεράνθρωπες δυνάμεις. Τελευταίος στόχος του ένας αστυνομικός που όμως αποδεικνύεται δύσκολο καρύδι.

Η κβαντική θεωρία στην υπηρεσία της περιπέτειας πολεμικών τεχνών! Μια όχι και τόσο καλή ιδέα, σε μια ταινία που δεν έχει τίποτε από την αφελή ποίηση των αυθεντικών κινέζικων ταινιών του είδους.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

STAR 01.30
Κωμική περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 107'

WAR, INC. Αμερικανική ταινία του Τζόσουα Σέφτελ, με τους Τζον Κιούζακ, Χίλαρι Νταφ, Νταν Αϊκρόιντ.

Εκτελεστής προσλαμβάνεται σε μια μεσανατολική χώρα που έχει καταληφθεί από αμερικανική ιδιωτική εταιρεία για να σκοτώσει έναν βαρόνο του πετρελαίου.

Το μυθοπλαστικό αντίστοιχο ενός ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ ή ενός βιβλίου της Ναόμι Κλάιν, με εξωφρενική σπατάλη του καστ κι εξυπνακίστικες βολές.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

MEGA 02.30
Βιογραφική, 2006 (Έγχρ.), 117'

AMAZING GRACE. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Άλμπερτ Φίνεϊ, Ίοαν Γκρίφιντ, Μάικλ Γκάμπον.

Οι αγώνες του πολιτικού Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς κατά τον 19ο αιώνα για την κατάργηση της δουλείας και την πάταξη του δουλεμπορίου.

Παρόλο που ο σκηνοθέτης αγιογραφεί μια σημαντική ιστορική πολιτική φιγούρα και ο ηθοποιός που την ενσαρκώνει την «προσγειώνει», αυτή η ανισόρροπη βιογραφία έχει ενδιαφέρον, κι όχι μόνο για εγκυκλοπαιδικούς λόγους.


ΚΟΙΤΑ ΧΑΜΗΛΑ

STAR 03.45
Τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 98'

DON’T LOOK UP. Αμερικανο-ιαπωνική ταινία του Φρουτ Τσαν, με τους Ρεσάντ Στρι, Χένρι Τόμας, Κάρμεν Τσάπλιν.

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο πιάνει δουλειά σε ένα στοιχειωμένο στούντιο.

Καλοφτιαγμένο εικαστικά ριμέικ γιαπωνέζικης ταινίας τρόμου, που μοιάζει όμως πολύ με το «Ring» (η πρωτότυπη ταινία έχει γυριστεί από το σκηνοθέτη του Χιντέο Νακάτα) και την «Κατάρα», και καταλήγει σε μια αφελή αλά «Έκτη Αίσθηση» ανατροπή. Bonus η εμφάνιση του horror porn master Ελάι Ροθ.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου