Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Θα αγοράσει η Ελλάδα τα υποκαταστήματα της Tράπεζας Κύπρου, Λαϊκής, Ελληνικής;


Με λύση-πακέτο και για τις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναμένεται τελικά να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων τους και μάλιστα με εντολή Eurogroup.


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ότι η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η πώλησή τους μπορεί να γίνει και μεμονωμένα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που εμπλέκονται στη διαδικασία, μία δεύτερη ανάγνωση των όρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, προβλέπει την απορρόφηση και των τριών κυπριακών υποκαταστημάτων από μία τράπεζα.

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες Αρχές (ΤτΕ,ΤΧΣ, ΥΠΟΙΚ) βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν καταλήξει σε όλα, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά πλέον να αναμένει το θεσμικό «πράσινο» φως για την απόσχιση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (πρώην Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι και αυτές έτοιμες εδώ και μέρες να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προσφορές και είναι έτοιμες από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας να απορροφήσουν τις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες.

Με την Κύπρο να είναι δεδομένο ότι θέλει να απαλλαγεί από το πρόσθετο κεφαλαιακό «βάρος» της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ασκούνται πιέσεις να αναλάβει ο αγοραστής των τριών τραπεζών το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να αποφύγει την πρόσθετη επιβάρυνση και επιθυμεί μία μέση λύση, η οποία, όπως σημειώνεται αρμοδίως, στην πορεία θα μπορεί να κριθεί συμφέρουσα, όπως αναφέρει το capital.

Σημειώνεται, ότι οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν δίκτυο 340 υποκαταστημάτων, ενώ οι χορηγήσεις φτάνουν τα 21 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 13 δισ. ευρώ.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου